téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
laci
14:40, 19. 04. 2017

"Do zavedenia zmien sa systematickej kontrole na vonkajších hraniciach schengenského priestoru museli podrobovať len občania tretích krajín. Občania členských štátov únie boli kontrolovaní len náhodne. Kontrola navyše prebiehala len nahliadnutím do cestovného dokladu.

Po novom musia všetci cestujúci smerujúci mimo schengenského priestoru predložiť cestovný doklad, ktorý hraničná kontrola preverí v medzinárodných a národných databázach. Výsledok z informačných systémov je dostupný už do niekoľkých sekúnd, no aj napriek tomu na hraniciach vznikajú výrazné zdržania.

"Ak sa však vyskytne situácia, že systematická kontrola všetkých občanov EÚ v databázach by mohla mať neprimeraný vplyv na tok dopravy na hraniciach, členské štáty sa môžu rozhodnúť vykonávať len cielené kontroly s použitím databáz na vybraných pozemných a námorných hraničných priechodoch, ak posúdenie rizika preukáže, že to nepovedie k rizikám vo vzťahu k vnútornej bezpečnosti, verejného poriadku, medzinárodných vzťahov členských štátov alebo ohrozenia verejného zdravia,“ informuje Európska komisia v tlačovej správe."

https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/426915-cesta-k-moru-bude-dlhsia-a-drahsia/

Vravel som nás budú kontrolovať, ale migranti si búdú prebiehať hranice bez dokladov , paráda toto som vravel, nie migrant ale občania EÚ doplatia na opatrenia


Jánoš
08:30, 20. 04. 2017

presne ako pise Laci, ak uradnici z Bruselu zistia, ze sa ludia, obcania EU,  kvoli tymto ich opatreniam na hraniciach buria, vydaju nejake usmernenia, aby to nebolo az take drasticke. Nejakeho volneho pobehovania migrantov hore dole tak, ako v minulosti by som sa uz asi nebal. Sused Orban postavil plot a aj ostatne staty to tiez chystaju, pretoze sa boja, ze Erdoganovi celkom prepne a otvori hranice pre tych migrantov, ktorych ma zatial v Turecku. Bezni obcania EU, co cestuju cez hranice na dovolenku, nepredstavuju podla mna az taku hrozbu ako ti co su uz davno skryti v statoch, kde su teroristicke utoky najcastejsie. Ti uz davno hranice prekrocili a tych treba vypatrat a eliminovat.

Kontroly su intenzivnejsie, to je pravda, ale nas to predsa od cesty autom do Grecka neodradi :) Zatial sa, podla sprav z medii, situacia najviac skomplikovala medzi Slovinskom a Chorvatskom, Ocakavam, ze toto iste bude nasledovat aj medzi Madarskom a Chorvatskom. My, co cestujeme medzi Madarskom a Srbskom taketo kontroly predsa zazivame odjakziva, Madari vzdy kontrolovali niekedy az viac ako poctivo, strazia Schengen smerom dnu ale aj von. Uvidime ake kontroly budu prebiehat medzi FYROM (Macedonskom) a Srbskom či Greckom v lete.

Mozno, ze som prilisny optimista (aj ked niekedy radsej dopredu ratam s horsou alternativou), no stale vravim, ze medzi HU a SRB a aj medzi FYROM a GR je dost hranicnych priechodov a tak je potrebne planovat cestu tak, aby sa riziko uviaznutia na hraniciach minimalizovalo. Treba vyuzit  radsej priechod urceny len pre obcanov EU a tiez vybrat si vhodny den na cestovanie, vikend by som urcite vylucil.

DOPLNENE 21.04.2017 - nech sa paci, Chorvatsko je prva krajina co uz rusi kontroly - https://www.aktuality.sk/clanok/464933/sprisnia-hranicne-kontroly-chorvatsko-sa-boji-o-svoj-cestovny-ruch/


Jánoš
12:23, 29. 04. 2017

Keďže stále panuje nejaká všeobecná nedôvera k cestovaniu do Grécka cez Srbsko a Fyrom len s občianskym preukazom (ID karta so strojovým čítacím kódom), chcel by som vás požiadať o názor, prípadne skúsenosti. Aj na jednom pomerne kvalitnom českom diskusnom fóre som sa stretol s tým, že sa tam stretávajú názory zastancov i odporcov, no debata o tom bola autoritatívne ukončená adminom a zástancovia cestovania s OP tam už asi túto tému otvárať nebudú :)

Ja osobne som oslovil zastupiteľské úrady dotknutých krajín aj naše MZV a ich odpovede jednoznačne potvrdzujú možnosť cestovanie len s platným OP novšieho typu, ktorý má spomínaný strojový kód. Podľa informácií ktoré mám, na prejazd Srbskom a Macedónskom (FYROM) stačí OP aj bez čipu a ktorý obsahuje kód pre použitie v čítačkách, z ktorého si napríklad aj colník načíta údaje o vás. Ak máte doma aj pas a ak si ho pozriete, aj tento má strojový kód a pri cestovaní ste sa určite stretli s tým, že colník aj pas načítava rovnakým spôsobom. Pre vysvetlenie prikladám fotku.

Samozrejme situácia sa môže zmeniť vplyvom nejakých problémov v súvislosti s migráciou, vývin situácie sa nedá s istotou predpokladať, no myslím, že to najhoršie už pominulo. Pokiaľ by som také informácie zachytil, určite ich tu zavesím a chcem poprosiť aj všetkých vás, čo sem chodíte a pocestujete do Grécka skôr než ostatní, prosím, napíšte tu svoje skúsenosti či poznatky pokiaľ pocestujete len s OP alebo ak už teraz máte nejaké overené informácie, ktoré budú určite zaujímať viacerých z nás.             


Domino
13:21, 01. 05. 2017

Ake cestovne poistenie si riesite pre seba, pasazierov a pre auto ked cestujete do GR? 


Domino
13:45, 01. 05. 2017

Aku navigaciu (predpokladam v mobile) pouzivate? Offline napr. Sygic, alebo online google maps, waze ....?


Jánoš
21:00, 01. 05. 2017

Domino, niekde vo vlakne to najdes, len treba najskor citat a potom pisat :) Ale OK, jak moj menovec Janos Komensky vravel - opakovanie je matka mudrosti :)

Navigaciu pouzivam Sygic v iPhone a mam aj staru navigaciu MIO do ktorej som si natiahol iGO PRIMO a pred sezonou vzdy zaktualizujem mapy a POI. Na nete si vies stiahnut do mobilu ci tabletu kopec map a regionalnych navigacii pre Grecko vratane cestovnych sprievodcov, len vacsinou v anglictine. Priklanam sa k offline navigaciam, Srbsko a Fyrom by ta datovo zozrali :)

Co sa tyka poistenia - zalezi na tom ci mas na aute havarijne, ak nie, potom by som si ho urcite pripoistil plus asistencne sluzby. V kazdom pripade nezabudni zelenu kartu k PZP, Macedonci (FYROM) to kontroluju a ak ju nemas ci jej konci platnost tak si budes musiet kupit tam od nich :) No a co sa tyka poistenia osob, tak urcite cestovne a urazove, atd. Ja mam poistenie ku kreditke American Express a plne mi rozsahom postacuje - su tam limity ako na komercnom poisteni.

... v pohode si prelistuj to, co tu je popisane a samozrejme, ak budes este nieco potrebovat, urcite ti tu niekto z nas poradi :)


slk
11:29, 07. 05. 2017

Domino

K tej navigacii ako spominal uz Janos, pouzivam externu navigaciu a Aliexpress-u a v nej IGO Primo + najnovsie mapy HERE. Taktiez mam v mobile (android) aplikaciu HERE WeGo so stiahnutymi offline mapami pre potrebne staty. Je free s naozaj kvalitnym pokrytim v mapach. Odporucam.

K tomu poisteniu. Bud teda havarijne alebo ako spominal Janos dokupit asistence sluzby na termin cesty. Cestovne poriesis cez net vyberom pre teba najoptimalnejsieho. Na nete je vela porovnavacich webov pre vyber cestovneho poistenia.


laci
14:01, 12. 05. 2017

Ja používam Sygic v samsung galaxy tab 7 , hmm a poistenie auta bezné PZP, osoby sme boli vždy poistení na termín dovolenky na čo sa len dá a vyšlo to neiečo cez 1,40 € na odobu a deň. Ale nad poistkou auta sa vážne zamyslím


Jánoš
19:41, 19. 05. 2017

práve dnes som zistil, že už asi najmenej týždeň sú k dispozícii nové mapové podklady a pomocné súbory (budovy, poi, atď.) pre navigáciu iGo a majú označenie iGO R3 HERE 2017.Q1 alebo iGo R3 NAVTEQ 2016.Q4.

:) Keďže sa pravdepodobne jedná o warez, žiadny link tu neuverejním, s tým si musí s pomocou uja Google poradiť každý sám a ideálne je zakúpiť si od vydávateľa oficiálne, originálne mapy do vašej navigácie :)


slk
13:08, 21. 05. 2017

Len pre info :) Najnovie mapove podklady pre iGO su len pod oznaceni HERE 2017.Q1, kedze NAVTEQ od r.2012 funguje uz len pod znackou HERE. Popripadne je mozne stiahnut mapove podklady pre iGO od alternativneho dodavatela a to TomTom a  to vo verzii 2016.12.





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.