téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
21:29, 17. 07. 2017

Pre vsetkych co planujete cestu na juh. Viem, ze terminy dovoleniek uz ma kazdy naplanovane, no snazte sa necestovat cez vikend. Podla informacii z internetu a sprav bol uplynuly vikend vraj jedna zapcha na mytniciach aj hraniciach. Prosim, vsetci co cestujete na dovolenku alebo sa vraciate, dajte nam ostatnym vediet co sa deje. Vdaka :)


slk
10:30, 18. 07. 2017

Podla mne dostupnych info sa zacali vo velkej casti Nemecka skolske prazdniny. To sposobilo totalny kolaps na HU/SRB hraniciach. Mohlo by sa to opakovat opat za dva tyzdne ale v opacnom smere.


laci
10:33, 18. 07. 2017

Včera  kolega odišiel do BG cez MR, Srbsko - Niš. Voal mi o cca 20:30 h zo Srbska či vôbec ide správne nakoľko na hraniciach skoro žiadne zdržanie a povedal ža takú prázdnu diaľnicu ešte nevidel :-)


stanislav
12:00, 20. 07. 2017


ahojte, tak i ja s manzelkou sme sa tohto roku rozhodli, že navštívime Grecko, konkretne Nei Pori v termine 24.8 - 2.9.2017 autom. Hoci som si velmi pozorne prečital cele toto forum, stale mam vcelku zmiešane pocity z tych krajin cez ktore treba prejst. Pripadaju mi stale nie celkom bezpečne, stale čitam o problemoch s naftou, hranice, policajti atd. to nehovoriac o kvalite ciest napr. vo FYROM, citujem: "tamní dálnice skýtá časté výmoly, zlomy a další pasti, na kterých reálně a zcela nenadále hrozí velký defekt pneumatiky, zavěšení kol, případně i olejové vany". Moja otazka je, že je to tam naozaj az take zlé? Dalšia otazka odo mna je, že aka je možnost sa na čerpačkach naranajkovat a naobedovat....su tam teple jedla? Tak ako je tomu napr. na rakuskych dialniciach? Nie sme totiž zastancovia "teplych řízečkov z domova", ale radi sa zastavime a najeme po ceste. Lenže ak sa pojdeme najest tak zas nebudeme mat na očiach auto, tak ako to odporuča Janos...tak neviem, je to akasi divočina, 2x ročne chodim za švagrinou do Londyna a taketo problemy neriešim, sadnem a idem, dobre cesty, infraštruktura, bezpečnost..i ked samozrejme na ceste sa vždy može nieco stat, to nechcem aby ste zacali vypisovat, že tam a tomu sa stalo to a to....Takže este raz moje dve otazky: 1. kvalita Macedonskych ciest a za 2. možnosti stravovania na parkoviskach pri dialniciach

Dakujem


Jánoš
14:57, 20. 07. 2017

Stanislav, vitaj medzi nami. Ja stale tvrdim, treba mat respekt ale nemusis mat strach. Jasne ze budes prechadzat europou zo stredu (severu) na juh a tak pojdes po vselijakych cestach. Neboj, ziadny strasiak to nie je. Co sa tyka nafty, tankuj na velkych "znackovych" narodnych ci nadnarodnych pumpach a napriklad vo Fyrom je nafta nielen lacnejsia ale podla informacii od ludi co jazdia na naftu aj kvalitnejsia. Ked som spominal, ze mam rad ak mam auto pod dohladom, tak to plati vsade, dokonca aj na Slovensku, no cestou na dovolenku zvlast, lebo nabalene auto je asi vacsim lakadlom :)

Ak by som subjektivne pouzil znamkovanie ako v skole na cesty v krajinach, kade pojdes, tak Slovensku by som dal 3, Madarsku 1-, Srbsku 2, FYROM (Macedonsku 3, a Grecku 2. Napravu mozes urvat vo vytlku aj na  vedlajsej ulici :)  V tom pripade by to bolo jednoduchsie akurat v tom, ze si doma. V zahranici musis mat nejake poistenie, asistencne sluzby na auto a na vas komercne cestovne poistenie. Opravujem - nemusis, no mal by si mat.

Co sa tyka stravovania, ides na Balkan a ten je povestny svojou kuchynou, popri ceste nielen vo Fyrom najdes mnozstvo podnikov kde sa mozes posilnit. Na velkych benzinkach si mozes dat k jednu cokolvek, je to ako u nas. Ba povedal by som, ze napriklad na OMV v Srbsku maju vacsi vyber ako u nas. Minimalne cestou stretnes pri niektorych benzinkach aj McDonalds :)

Citaj vlakno, pozri si uzitocne odkazy, tam napriklad SATPATROLU ktoru pridal SLK, najskor pohladaj uzitocne informacie tam a kludne sa pytaj, co budeme vediet, odpovieme. 

Ak vsetko bude tak ako ma byt, presne o tyzden uz budem na Peloponeze, odkial sa po presune cez Zakyntos vratime domov cca 9.8. a tak o nove, aktualne informacie nebude nudza :)


Rado
17:33, 20. 07. 2017

Ahoj Stanislav. Dnes je týždeň čo sme doma. Kvality ciest sa báť nemusíš. Je pravda,že z celej trasy je na tom  MK najhoršie, ale nie je to nič vážne. Viac ako 120 tkou sa ísť ani nedá , ale je to v celku ok. MK sa často stretneš s vlnovitou cestou , lebo podcenili sanáciu, kôli tomu je dialnica za Nigotino v smere na juh sanovaná a doprava je odklonená na dedinky, presne tam blbne aj navigácia, ale keď sa budeš držať na Gevgeliju a nebudeš počúvavať navigáciu tak to bude ok. Čo sa  týka jedla tak ako píše Jánoš všade sa dá najesť bez problému na všetkých  OMV výber ako u nás, štrašne veľa motelov, jedlá z grilu  a za dobre ceny. Napríklad v DŽepe srbský rostilj, čevapi , pljeskavica 4 EUR. V MK je to tiež ok kuchyňa dobrá ľudia  vďační , že pri nich zastavíš.Šťastnú cestu


henry_sk
00:00, 21. 07. 2017

Ahojte,

idem do Nea Anchialos od nedele 23.júla na dva týždne. Štartujeme túto sobotu okolo obeda. Ešte neviem, či som zvolil dobrý čas odchodu.

Najviac sa obávam hraníc HU-SRB. Neviem zohnať informácie, či ešte tiahnu hordy "nemcov" v sobotu a v akom čase sa hraniciam vyhnúť. Čo čítam, víkendové čakanie aj 3 hodiny, hrôza...

Sú aj iné možnosti, napr. Tompa, ale či je to lepšie netuším. Poradíte ???

To isté aj naspäť, končíme v nedeľu 6.augusta a na hranice SRB-HU sa dostaneme nad ránom v pondelok.

Hranice SRB-MAC a MAC-GR hádam také problémové nie sú, keďže tadial netiahnu hordy "nemcov".

Ešte uvažujem o spaní niekde v SRB/MAC za polovicou cesty. Ak to bude uprostred noci, nájdem ľahko bezpečné ubytko za slušný peniaz pre štyroch? Počítam, že ma únava totálne zlomí medzi Niš a Kumanovo... Kľudne odporučte.

Ďakujem


Jánoš
07:24, 21. 07. 2017

henry_sk, zdravim ta. Tema o hranicnych priechodoch medzi HU a SRB je tu na tomto fore dost spominana. Na fore najdes aj informacie aj o hranicnych priechodoch v inych krajinach a mytnych branach i o moznosti ubytovania cestou. Pozri sa aj sem http://www.somturista.sk/forum/tema/cesta-do-grecka-uzitocne-linky-a-odkazy-na-informacie-67

Ospravedlnujem sa, nepatri to len tebe, no vzdy sa najskor snazte aspon pohladom prebehnut toto vlakno, najma prispevky z tohoto, mozno minuleho roku a myslim, ze najdete co hladate. Rovnako tu najdete aj informacie o ubytovani cestou. Netvrdim, ze tu mame super online aktualne informacie, ale vzdy sa niektori, co cestujeme a sem tam tu nieco napiseme snazime, aby tie informacie boli pouzitelne. Nielen na tomto fore plati - najskor hladaj a potom sa pytaj. Ak cokolvek nenajdes tu,  na linku, ktory spominam vyssie mas kopec uzitocnych odkazov a aj odkazy na ine stranky cestovatelov do Grecka.

Medzi nami, vzdy mi padne sanka, ak niekto kto nie prilis dobre pozna situaciu, hlada informacie den-dva pred odchodom :)  Vybral si si nestastny vikendovy termin cestovania, samozrejme niekedy termin neovplyvnime, no ak necestujes letecky je dobre vyberat si dovolenku a termin tak, aby si cestoval niekedy uprostred tyzdna. Ak si do Google zadas vyraz na hladanie "terminy prazdnin v Nemecku", hned zistis datumy predpokladaneho vacsieho vyskytu turbanistov na lietajucich kobercoch. 

V kratkosti pre teba zhrniem hranice - HU/SRB - mas asi sedem moznosti na prechod cez hranice. Niektore su v prevadzke len od 7:00 do 19:00 a obcania inych statov ako EU + CH + SRB cez nich nemozu. Ja vyuzivam najma priechod Backi Vinogrady, tento rok chcem skusit Horgos II. Pokial nepojdes po madarskej dialnici, pouzi Backi Breg. Informacie najdes tu na fore. Medzi SRB/Fyrom vela na vyber nemas a medzi Fyrom/GR pouzi bud Evzoni alebo Dojran. Ti co smeruju na zapadne pobrezie GR mozu pouzit priechod Nikki.

Ubytovanie na dovolenke aj cestou na dovolenku tu uz tiez bolo niekolkokrat spominane - na stranke http://www.booking.com urcite nieco najdes. Mozes skusit aj na blind, len si myslim, ze sa ti takto v noci bude ubytko hladat tazsie.

Prajem ti stastnu, bezproblemovu cestu a krasnu dovolenku. Budeme radi, ak nam tu pridas tiez nejake informacie z cesty a dovolenky :)


Jánoš
08:18, 21. 07. 2017

Este poznamka pre vsetkych k bezpecnosti a opatrnosti na cestach. Uz tu niekto opisoval situaciu, ked sa boli najest a po navrate k autu nevedeli nastartovat auto. Ani sa nenazdali a bola pri nich odtahovka a vzala ich do servisu, kde mi ponukli vymenu vstrekovacov. Kedze sa podobna situacia podla informacii aj z ineho fora prihodila aj niekomu inemu a ak sa nieco podobne nedajboze stane aj vam, zachovajte si vzdy chladnu hlavu. Casto vam nejaky parchant vytiahne napriklad konektor od cerpadla paliva alebo inym sposobom sa postara o poruchu vasho auta a akoby zazrakom sa pri vas objavi odtahovka. Tak, ako napriklad v tom clanku pri prerazenych pneumatikach, hned tam bola odtahovka, pretoze vedeli ze ten vytlk je ich zarobok. Rataju s tym, ze ste v strese, zneuziju to a za obycajnu blbost zaplatite tazke prachy. Toto je bohuzial ich sposob "obzivy" a nedajte im sancu obrat vas o peniaze. Ak mate asistencne sluzby, neprijmite "pomoc" od takych zachrancov. Vzdy volajte asistencnu sluzbu, ktoru mate bud k cestovnemu alebo havarijnemu poisteniu alebo od znacky auta ako garanciu mobility. Este predtym ale urcite skontrolujte, ci sa vam daco take neprihodilo. Presne toto som myslel tym, ze som rad, ak mam auto pod dohladom, aspon tak minimalizujem podobne prihody. Tiez sa vam a nielen v zahranici moze stat, ze zistite ze mate defekt a "uplne nahodou" sa pri vas tiez objavi zachranca ochotny pomoct. Stava sa, ze ten defekt ma na svedomi on a urcite nie je sam. Kym vas nejako zamestna pri oprave, jeho partak vam moze vybrat auto. Nikdy sa nedajte nalakat na podozrivo lacne nakupy vonaviek, zlata, nozikov ci elektroniky alebo podobneho shitu od posadok aut co tvrdia, ze chcu predat za super cenu lebo potrebuju peniaze na toto alebo tamto. Takmer vzdy je scenar podobny tomu, ako som pisal vyssie. 

Nechcem vas tymto nijako vyplasit, chvalabohu ja za tie roky som sa s nicim podobnym nestretol, az na tych pochybnych obchodnikov na odpocivadle na konci Madarska a prihody s corkarmi v metre v Atenach. Chvalabohu zatial bez nejakej ujmy. Toto su asi len vynimocne pripady, ktore sa vam mozu prihodit a s ktorymi sa niekto z cestovatelov uz stretol a podelil sa o skusenost. Tym, ze si na seba a na svoje veci budete davat vacsi pozor minimalizujete svoje starosti na cestach. 


henry_sk
18:41, 21. 07. 2017

Ďakujem pekne za rady.

Ubytovanie som si už rezervoval v Kumanovo aj Niš, oba s možnosťou storna.

Prechody:

Ásotthalom (HU) - Bački Vinogradi (SRB) a ten druhý je Tompa (HU) - Kelebija (SRB)

sú len pre občanov EÚ, ako píšete niekde na prvých stránkach? Taký prechod je ideálny, tam by nemali byť Turci...





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.