téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
07:40, 13. 08. 2017

marek7610, vdaka za uz druhu PM (sukromnu spravu) s otazkami, na ktore najdes odpovede vo fore. Sorry, precitaj si naozaj aspon poslednych par stranok vo fore. Znova pre teba a aj pre ostatnych zopakujem - najskor citaj, potom sa pytaj. Preto sa tu vsetci stretavame, aby sme si navzajom pomohli informaciami a aj ja sa potesim, ak si od niekoho z vas precitam informaciu, ktora mi pomoze :)

Napisem to vo vseobecnosti pre vsetkych, netyka sa to len teba. :) Su ludia, co sa chystaju na dovolenku pol roka, su ludia co odchadzaju za par dni a myslia si, ze im niekto urobi resers internetu a polozi vsetky informacie na striebornej tacke, ak sa ho budu pytat v PM. Aby nedoslo k omylu, ja si naozaj nepotrpim na to, aby ludia citali prave moje prispevky. No ak si ich niekto precita a pomozu, budem velmi rad. Ale ak sa niekomu citat a hladat nechce a vyberie si pre neho jednoduchsiu cestu, tak ja individualne znovu toto iste dookola ludom do sprav pisat nebudem. Sorry, tolko casu aby som kazdemu opakoval a pisal znova to iste, co najdu vo fore nemam. :)

Marek, ked si precitas forum tak, ako som ti pisal v prvej odpovedi na spravu, tak na poslednej strane v tomto vlakne v mojom prispevku, kde pisem o navrate z dovolenky som spomenul, ze my chodime cez Backi Vinogradi, ze je to nas oblubeny priechod medzi HU/SRB. Ked si to nedvidel, zrejme si to necital. O cestach - ich kvalite vo fore tiez najdes info :) Cesty su take, ako vsade v europe a policajti tiez a ludia tiez. Aj na Slovensku su zlodeji a podvodnici, aj v Srbsku aj na celom svete. Pisem tu vo vlakne aj dost o tom, ako minimalizovat riziko, ako nenaletiet. Prijemne citanie :)

DOPLNENE - marek7610  aj na dalsiu tvoju otazku, ktoru si mi zase poslal do PM, ze ci cez Belehrad alebo obchvatom tu najdes odpoved, nielen v mojich prispevkoch, staci si precitat uplne prvy prispevok v tomto vlakne a tiez aspon zopar stran dozadu :)


marek7610
15:55, 13. 08. 2017

Janos: ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ. Čítal som. Lenže posledný mesiac nabehli nové príspevky a ja som k nim nedostal. (práca mi to nedovolovala, sorry). Písal som ti, lebo som si ta zapamatal, že más skúsenosti z Gréckom, tak v rýchlosti ma hned napadla sukromná správa a stalo sa. Tak napíšem moju stratégiu :-). Odchádzame 17.8. na Thassos poobede cca o 14:00 aby sme stihli hraničný priechod

Madarsko/Srbsko: Ásotthalom - Bački Vinogradi Border Crossing Station.

Srbsko/Macedónia: Granični Prelaz Prohor Pčinjski

Macedónia/Grécko: Dojran Border - Macedonia - Greece

Ráno chceme byť v Keramoti.

Čo sa týka Belehradu, tak príspevky z roku 2015 :-), už nemusia byť aktuálne. Písalo sa, že obchvat nieje dokončený. Na 20tej strane sa to už aj niekto pýtal a dostal zaujímavú odpoveď, ze cez obchvat nešiel, lebo rád chodí cez Belehrad. Je hotový alebo nieje hotový? Nevadí, už hádam niečo bude dakde na návestnej tabuli:-). Uff keby ja som mal toľko času na čítanie, tak som niekde inde :-). Preto si idem oddýchnuť na dovolenku. Ešte raz sa ospravedlňujem. Po dovolenke napíšem svoje / aktuálne skúsenosti. (ak budem mať čas :-)


Jánoš
21:58, 13. 08. 2017

marek7610 - skoda ze si svoj drahoceny cas vycerpal na citanie starsich prispevkov z roku 2015 :) :) :)  Mozno prispevky z roku 2015 uz nie su uplne aktualne, preto kazdemu odporucam, aby si presiel aspon posledne aktualne strany a tak to pisem aj v uuuuuuplne prvom prispevku na prvej strane v tomto vlakne :). No a v jednom z mojich poslednych prispevkov o zavere mojej dovolenky spominam aj cestu domov, cestu centrom Belehradu, aj hranicne priechody, co bolo predmetom tvojich otazok v PM.

Obchvat Belehradu je plny kamionov, ktore cez centrum nemozu a tiez je tam vraj kopec zuzeni z dovodu nedokoncenia. Viem to len zo skusenosti inych, ja som NIKDY inak ako centrom Belehradu nesiel a tiez to tam niekde spominam. Centrom Belehradu prejdes v jednej vlne zhruba 90 km/h rychlostou a za 20-30 minut mas Belehrad za sebou. Mne pri planovani cesty cez Google Maps a cez navigaciu ani jazdu cez obchvat Belehradu neponukalo :) Co sa tyka volby hranicnych priechodov, mas to OK, len nezabudni na otvaraci cas priechodov. Pouzi nejaky planovac tras aby si videl priblizne casy tvojich prejazdov. Alebo ako pises, sleduj navesne tabule :) Snad este doplnim, ze by som na tvojom mieste minimalne smerom do GR pouzil klasicky hranicny priechod medzi SRB a MKD cez Tabanovce. Predsa sa uz len sezona pomaly chyli k zaveru a smerom do GR uz tolko dovolenkarov nebude, takze nejake velke kolony smerom tam pravdepodobne nehrozia. Ine to asi bude na ceste domov, ked budu koncit prazdniny.

No a ten tvoj zaver vystihuje uplne vsetko :). Asi tak ako ty, nikto tu nema cas na citanie a bohuzial asi ani na pisanie :). Ja som tiez zamestnany a popri tom este aj podnikam a casu tiez nemam nazvys :). Tato stranka nie je moja, ja som tu tiez len jednym z vas a prispievam tu preto, ze si myslim, ze moje skusenosti mozu pomoct inym ak o to stoja. Tiez si myslim, ze mi rovnako mozu pomoct skusenosti inych a preto tu chodim. Ak ma tu prestane bavit robit one man show, nebudem mat ziadny problem skoncit so svojim prispievanim. Myslim, ze ja si dokazem informacie ziskat sam aj na internete, nielen na slovenskom a ceskom, staci mat cas a hlavne chut a vediet kde hladat :) No zatial stale verim a ocakavam, ze ludia co tu ziskaju informacie budu tiez ochotni podelit sa so svojimi skusenostami a zazitkami z dovolenky a z cesty. Teda ak budu mat cas, ako pises :) :) :)


Peterko
12:20, 15. 08. 2017

Ahojte,

nasa dovolenka 30.jul-13.august je za nami. Chcem sa s Vami podelit o zazitky a skusenosti. Cela dovolenka bola super.

Cesta smerom do Grecka prebehla bez problemov. S manzelkou sme sa striedali za volantom, takze nebol problem celu cestu 1350km zvladnut naraz. Startovali sme o 23:00 z Ba. V Rajke sme kupili znamku a sup na dialnicu. Isli sme cez ten najrusnejsi vikend. Este pred cestou som pozeral na google maps premavku okolo Budapesti a bolo vidno zdrzanie. Ked sme sa blizili k Budapesti, tak sme zapli navigaciu Waze, ktora nas poslala inou cestou a na zapche usetrila 25minut. Pri Kecskemete som naposledy pozrel link na madarsku policiu. Kedze zdrzanie na dialnicnom prejazde Roszke-Horgos bolo 4 hodiny a isli sme v noci, tak volba padla automaticky na Tompu, kde sme sa vybavili za cca 20minut. Madari nam iba zobrali pasy dali stempel, pozreli do kufra a dovidenia, Srbi iba zobrali pasy, dali stempel a dovidenia. Isli sme priamo cez Belehrad rano a problem v Belehrade bol jedine ten, ze ked sme chceli dodrzovat rychlost tak sme v podstate iba zavadzali, a potom sme isli normalne ako ostatni, priemerne tak o 15km/h viac. Dalsia cesta cez Srbsko ziaden problem. Ani jeden policajt ani nic take. Asi 70km pred hranicami sme natankovali. Tankovanie vo FYROM nam nevyslo, mali sme sice este priblizne 100km rezervu, ale kto by to riskoval? A natankovat 10 litrov a potom zachvilu zase tankovat sa mi akosi nechcelo. Dalsia vacsia zastavka bola cez Srbsko/FYROM hranice. Tu sme sa vybavili tak asi za 40 minut. Srbi aj Macedonci chceli iba pasy, pozreli na nas ci sa podobame na fotkach a isli sme dalej. Cesta cez FYROM uz bola trosku horsia, hlavne z pohladu kvality ciest a obchadzok. Sem tam sa nejaka jama nasla. Ale ked clovek nejde rychlo tak je to v pohode. Dalsi problem v Macedonsku bol z jednou problematickou obchadzkou. Navigacia Sygic o tom nevedela a takmer by sme sa povozili o 20-30km navyse. Treba sa hlavne drzat prenosneho znacenia smerom na Ateny. Myto v Srbsku a Macedonsku sme platili v hotovosti eurami. Je to sice priemerne asi 2x drahsie, ale nejako nas to netrapilo. Sak sme na dovolenke. :D Asi tak 50 od hranic s Greckom sme narazili na jednu hliadku co merali, nastastie sme isli podla predpisov. Ani sa rychlejsie nedalo, lebo doprava bola celkom husta. Podla toho sme aj odhadli, ze na Evzoni bude velka zapcha a na jednom motoreste sme sa opytali tych co isli domov, ako to tam vyzera a ti nas presvedcili, ze radsej cez Dojran, kde sme sa vybavili hned. Macedonec opat iba pasy a kuk na tvare. Grecky colnik zobral pasy a ani sa neobtazoval na nas pozriet a ani do auta ci nevezieme nejakeho utecenca. Cesta cez Grecko uz ziaden problem. Cela cesta trvala okolo 17 hodin s cakackami aj prestavkami a o piatej greckeho casu sme dorazili do ciela. 

Mali sme objednane ubytko cez Airbnb. Bola to dedinka Kalivia Varikou. Bol tam sice super klud, zahradna chatka s travnikom, ale co nam vadilo bolo nie celkom ciste a vlhke ubytko, spinave more a tulave psy. Tie psy nam vadili aj kvoli tomu, ze mame maleho psa a pri venceni bolo treba byt neustale v strehu. Samotnych ludi az tak neotravovali, Tak sme sa na druhy den rozhodli, ze ideme juznejsie. Nasli sme ubytko v mestecku/dedine Paralia Panteleimonos, ktore uz bolo fajn a cela dovolenka nabrala uplne iny rozmer. Jedina vec, ze mali volne az o dva dni, ale to uz nebol velky problem. Proste to cistucke more, vyhlad na hrad a ciste ubytko stal za to, ale tulavych psov sme sa nezbavili. Nastastie uz neboli agresivni bolo ich menej a nasli sa medzi nimi aj kamosi pre nasho border terriera, ktory mal s nimi zabavu po plazi.

Dovolenku sme si spestrili este turami na Olymp, kde sme spravili 1100m prevysenie po chatu, z ktorej bol naozaj nadherny vyhlad, plus dalsich asi 200m prevysenia. Ale kedze sme mali nevyhovujucu obuv tak zvysnych 600m sme uz neriskovali. A cestou naspat na tej obuvi naozaj bolo citit, ze sme sa rozhodli spravne. Dalsich peknych par vyletov bol do mestecka Litochoro pod Olympom a jeden na vodopady nad mesteckom Dion. Na vodopady sa da dostat aj autom. Kupanie v nich bol perfektny zazitok, opat krystalovo cista voda, no trochu studena. Este sme sa vyviezli po prasnej ceste na jednu chatu, ktora bola zavreta. Skoda, ze dolu nebol o tom oznam. Po tej prasnej ceste to bolo trochu dobrodruzstvo, sem tam aj velke kamene a bolo treba davat pozor na podvozok. Cestou naspat sme sa zastavili zase na vodopadoch zase sa vykupali. Potom sme pokracovali sme do mestecka Dion do archeologickom parku. Ten nas ale trochu sklamal. Bol sice velky a kopa zaujimavych veci, ale hlavna atrakcia mala byt Rimske a Helenske divadlo. Z Rimskeho boli vidno iba zaklady a Helenske uz bolo moderne a nezaujimave. Co nam trochu chybalo bola turisticka osveta a informacie sme cerpali hlavne od miestnych. O ture na Olymp cuduj sa svete so slovenskeho webu. Celu dovolenku sme uzavreli krasnou plavbou na lodi.

Cesta spat prebehla taktiez bez problemov. Vyrazili sme o 8:00 greckeho casu. Volba padla znova na prechod Dojran. Tam sme sa zase vybavili hned a bez problemov. Vo FYROM bol opat problem so spominanou obchadzkou a pocitovo viac hrbolata dialnica ako cestou tam. V jednom mieste bola aj celkom velka jama. Vo FYROM sme este dotankovali. Smerom domov sme stretli o poznanie viac zobrakov na hranicnych prechodoch a mytniciach. Nase auto bolo po turach hodne zaprasene a spinave. Ked zobraci videli nase auto, zrejme sa pri nich prejavilo socialne citenie spolupatricnosti a ani sa pri nas nezastavovali, tak sme chvalabohu mali od nich pokoj. :) :) Prechod Srbsko/FYROM bez problemov, zdrzanie bolo asi 30-40minut a spominani zobraci. Cesta cez Srbsko znova bez problemov a prejazd priamo cez Belehrad opat bez problemov. Mali sme v plane ist cez prechod Tiszaziget-Dala, ale nejako sme ho nestihli. Ked sme sa blizili k madarskym hraniciam, tak cez svokru sme zistili ake su cakacie prechody na hraniciach Tompa a Roszke-Horgos. Oba boli na hodinu, a ked sme si uvedomili, ze cestou na Tompu stratime cca 50 minut plus hodinove cakanie, tak sme isli cez dialnicny, kde sme naozaj cakali hodinu. V madarsku niekde pri kecskemete este dotankovanie a cesta cez madarsko bez problemov. O jednej rano sme dorazili domov.

Celu cestu tam aj spat sme sa drzali tu spominanych rad a skusenosti. Hlavne toho, aby vzdy niekto bol pri aute a podobne. Mimochodom, najarogantnejsi soferi sa nam zdali Svajciari, potom Nemci a potom Rakusaci. Nielenze jazdili rychlo, ale aj nebezpecne, kluckovali, tlacili sa a podobne.


Jánoš
12:37, 15. 08. 2017

Peterko, vdaka za obsiahlu spravu a informacie z cesty a z pobytu :) Vitaj v realite. Som velmi rad, ze sa potvrdilo, ze ma zmysel si tu navzajom pomahat a ze ti prispevky z tohoto fora pomohli. No a ti soferi, ktorych spominas, to vsetko su na 99% turci, "gastarbaitri" zijuci v spominanych krajinach, ktori maju prevazne turecke pasy a auta maju bud registrovane v EU alebo z pozicovni. Nielen jazdia ako prasata, ale aj na hraniciach, mytnych branach ci benzinkach a odpocivadlach sa tak spravaju.


Peterko
16:27, 15. 08. 2017

No s tymi turcami som si prave nebol isty. Lebo jazdili na autach co vyzerali ze stoja viac ako 60tisic eur. Ale mozno niekde vo svajciarsku sa na kebabe da tolko zarobit :D Aj ked je pravda, ze tych naozaj drahych bolo menej ako tych lacnejsich.


Domino
18:45, 15. 08. 2017

V Srbsku a Macedonsku sme na mytniciach vsade platili kartou a bolo to bez problemov a dovolim si tvrdit, ze aj bez casovych zdrzani (viac krat som skor zaplatil kartou ako iny hotovostou). V Gr. sa vsak uz kartou platit nedalo, no nebol to velky problem. 


marek7610
20:33, 15. 08. 2017

Peterko, si to dal naj. Sygic som si všimol, že ukazuje inak ako Here, Google Maps aj Apple Maps. Ako záloha pobeží popri Google Maps - Garmin. Preto boli moje otázky na Janosa(nebol som si istý, stou trasou). Mám pocit, že Google Maps pri použití dát v mobile ukazuje to najaktuálnejšie a najdoverihodnejšie zo všetkych navigácii. Hlavne zdržania sú pekne označené , oranžovou a červenou. Dobre vedieť že tá neskutočná a tak lacná :-) navi Sygic zase robí zlobu. Furt niečo vymastí :-).  Ja Dakujem za info. 


Jánoš
07:36, 16. 08. 2017

K tým navigáciam - doteraz som pouzival MIO C710 s unlockom, do ktoreho som si vzdy pred dovolenkou stiahol najnovsie mapy pre iGO. Bohuzial pred tohorocnou dovolenkou som ho pripojenim priamo na 12V poslal do navi nebicka. Teraz mám Garmin nuvi 3490, pred dovolenkou aktualizovaný aj SW aj mapy na najnovsiu verziu a na 95% bolo vsetko OK. Aj po tohorocnej dovolenke si myslim, ze najlepsie mapove podklady ma iGO (HERE), no je to moj subjektivny nazor. Tak ako som to niekde cital - navigacia v aute je uzasna vec, ktora ta dovedie tam kam nechces, aby ta stade potom mohla dostat :) S Garminom a s jeho najnovsimi mapami som sa nestratil ani na tych obchadzkach v SRB ani v MKD, akurat ma raz cestou do GR chcela siloumocou poslat dalej po obchvate M0 v Madarsku asi na M6 a nie smerom na Szeged M7. No a v Grecku nove useky dialnic nepoznala, ani tie smerom od Thessalonik na Ateny a potom od Peloponezu smerom na Ioaninu. Pokial som chcel najst nejaku pamiatku ci miesto v GR, zapol som si v iPhone ci iPade aplikaciu Google Maps a tam som si to vyhladal. Ak nemate volne data v zahranici, (mimo EU to radsej ani nezapinajte), tak v Google Maps existuje moznost stiahnut si zvolenu oblast do zariadenia na offline pouzitie co odporucam aby ste si setrili data. Tak som mal stiahnute FYROM (ako rezervu) a tiez som si postupne potom stiahol najskor Peloponez a potom Zakyntos. V pripade, ze mate data aj pre EU, toto riesit ak nechcete nemusite, "spotreba dat" je pri Google Maps a vraj aj pri Waze minimalna. 

Som rad, ze svoje poznatky a otazky, nielen s navigaciou, pisete sem do vlakna a nie do PM, tieto informacie tak posluzia vsetkym :)


Jánoš
07:57, 16. 08. 2017

prepis spravy od stavros1 - Janoš super, išiel som včera do Grécka, cez ten Bački Vinohradi, super. Žiadna čakačka nebola, bol som tam o 18:30 hod a za 1 minutu som išiel ... Super ... Vyrážal som z domu o 12:30 a smeroval som na Košice a potom smer Miškolc. No a potom som došiel na hraničný priechod Maďarsko-Srbsko Bački Vinogradi. Toto som prešiel s vybavením raz-dva. Srbsko prešlo super. Hranice Srbsko -Macedonsko tam to bolo ani minúta, ani nepozerali pasy. A Macedónsko - Grecko to bolo za 10-minut. Mal som dôjsť do Nei Pori o 3:30 hod podľa navigácie, tak som to naťahoval na parkoviskach čo sa dalo. Tak som nakoniec došiel o 6:00 hod aj tak skoro... Ale aj tak súperka vo všetkom

ďakujeme za info :)





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.