téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
08:36, 19. 06. 2018

:) neviem ci ste v SAT Patrole zaregistrovali rozhovor s policajtom - nulova tolerancia prekrocenia rychlosti. Jednak si to vysvetlujem tak, ze este vo zvysenej miere budu merat rychlost a to nielen hliadky klasicky pod mostami, ale aj s vyuzitim usekoveho merania rychlosti medzi mytnicami a jednak, ze nebudu tolerovat akoze odchylku plus do 10% nad povolenu rychlost, co my vsetci asi s oblubou robime :) 

Niekedy som to riesil tak, ze som sa zavesil za dvoch-troch speedy turkov, no po skusenosti znameho, ktoreho "vytiahli" spoza kamionu, ked sa za nim skryval, uz radsej neriskujem :) Tempomat nastavim na GPS rychlost minus 1km/h podla povolenej a cestujeme a kochame sa :) Nerad by som to zakrikol, no za tie roky doteraz som este neprispel do rozpoctu ziadnej krajiny cez ktoru tranzitujem :)


Janicek101
16:34, 19. 06. 2018

ďakujem za pomoc pri predošlých mojich otázkach. Ešte by som sa chcel spýtať ohľadom povinnej výbavy a teda či majú rovnakú ako my alebo musíme mať aj hasiaci prístroj?

Taktiež aj pri platení kartou musím kartu podať na mýtnej stanici pracovníkovi do vnutrá ?A teda kedže ju stratím z dohľadu je to bezpečné? Nechce sa mi teraz vybavovať ďalšiu kartu pre podobné učely.

Ďakujem za odpovede :) 


slk
18:48, 19. 06. 2018

Janicek101

Ano, hasiaci pristroj je povinna vybava v Grecku. Co sa tyka povinnej vybavy, prikladam odkaz, kde je to pekne zhrnute:

https://www.oponeo.sk/clanok/povinna-vybava-auta-v-europe

Osobne nosim hasiaci pristroj v aute vzdy, navzdory tomu, ci je povinny, alebo nie.

Co sa tyka platby kartou za myto. Osobne som tak doposial nikdy neplatil, ale z inych for a skusenosti danych ludi, nie je sa coho bat. Ale mozno ti to tu niekto potvrdi, co tak uz platil.



Jánoš
08:55, 20. 06. 2018

all & Janicek101 & pingu - co sa tyka platieb kartou, jednak som to tu uz urcite niekde pisal a jednak je opakovanie matka mudrosti, takze zopakujem a zhrniem moje skusenosti.

Platba myta a poplatkov za dialnice:  SK - neriesim, HU - zaplatenie mesacneho poplatku za dialnice na prvej benzinke spolu s tankovanim, madari maju lacnejsie PHM, platba kartou. Inak mate 60 minut po najazde na dialnicu na zaplatenie poplatku, platba za dialnicu vas na benzinke zdrzi minimalne. SRB - tankovanie a myto kartou, ziadny problem, kartu mas pod dohladom v okienku, najma ak platis bezkontaktne. FYROM - na prvej benzinke si zmenim 10 - 20 EUR na ich denare (kurz - 1 EUR/60 MKD) a myto platim ich denarmi, co sa zvysi spotrebujem cestou nazad na nakupy, ktore sa oplatia. Podla poslednych zisteni sa vo FYROM uz vraj myto da platit aj kartou - neoverene. GR - platba za benzin kartou a za myto euromincami. 

Opatrnosti nie je nikdy dost a preto davam pozor kade putuje moja karta, ci je stojan na benzinke pred tankovanim vynulovany, tankujem na velkych benzinkach, pytam sa vopred ci beru kartu a kedze od nova do benzinu pouzivam aditivum VIF, sam si ho nalejem odmerkou do nadrze a tankujem si vzdy sam. Aktivnej obsluhe dovolim umyt mi okna a podakujem euromincou. Okrem hlavneho uctu vo VUB, ku ktoremu mam aj kreditku, ktoru pouzivam opatrnejsie, mam este jeden bocny ucet v mBank na ktorom si necham taku stovku dve (stale mozes peniazky presuvat cez IB) a tuto kartu pouzivam na taketo drobne platby. Tuto moju druhu kartu spominam preto, ze ma zmysel len ak je k inemu uctu, dve karty k jednemu uctu nic neriesia. Pokial taky nemate, nic sa nedeje :) Platba kartou je bezpecna, pohodlna a rychla, zvlast ked maju moznost bezkontaktnej platby. Predpokladam, ze ku karte ma kazdy sms notifikaciu po uskutocnenej platbe a vie si odkontrolovat co prave platil. Treba si vzdy odkontrolovat, aby ste v krajinach ktore nie su v eurozone - teda neplatia EURom, ziadali platbu kartou v ich mene. Tak vam kurz prepocita banka a nie oni. Napriklad ked som platil minule benzin v Polsku, naschval som si to odsledoval a ziadal platbu v zlotych, pretoze tam bol rozdiel vyse 2 eura na nadrzi. Taktiez sledujte, aby vam napriklad na benzinke nestiahli platbu za to iste dvakrat. Vzdy sa to ale da doma v banke vyreklamovat. Pod laktovou opierkou mam popolnik, taky ten pohar co ho nepouzivam na nic ine, len zhruba dva-tri tyzdne pred dovolenkou do neho zberam od 10 centov po 2 eura, aby som mal na tieto drobne poplatky najma v GR a cestou, ak sa mi nechce vytahovat kartu.

Mozno fakt dolezita poznamka, pretoze toto som zazival velmi casto. Nikdy sa nenechajte strhnut stresom, nahlenim. Nie som bezohladny ale ked ja som si musel trpezlivo pockat kym pridem na rad na hranici, na mytnej brane, na benzinke, atd...,  tak nech si pocka aj ten za mnou. Neberte ohlad na to, "ze zdrzujete" pri plateni, vy taktiez nikoho nezaujimate, na vas tiez nikto ohlad neberie. Casto sa mi potom stavalo, ze som len tak v strese a nahleni hodil niekde kartu a potom som ju hladal ak som ju potreboval, aj penazenku kam som ju zalozil, pasy, doklady a podobne lahodky. Takze no stress, klidek, pohoda, tabacek. Ste na dovolenke a nie na pretekoch. Takto usetrenych par minut v tom celom cestovani a na dovolenke vam vobec nepomoze a to sa tyka aj zbytocne rychlej jazdy :) 

Co sa tyka povinnej vybavy, podla Viedenskeho dohovoru ma mat auto vybavu podla predpisov v krajine registracie, no stale niekto nieco vymysla. Napriklad Rakusania vesty pre vsetkych clenov osadky, Francuzi povinne alkoholtestery a podobne. Ako pise slk, aj ja mam v aute hasicak imrvere aj doma, rovnako ako vesty. Napriklad vo FYROM su povinne nahradne sviecky. Verim ze to zrusia ak to nezrusili, pretoze mame auta v ktorych by som sam sviecky aj tak nevymenil. Ale prave som po prehliadke a po vymene sviecok, tak ich hodim spolu s nahradnou sadou zapalovacich kablov do dvojiteho kufra a basta. Perlicka - nesmies mat v aute napriklad noz ci slzny sprej alebo nebodaj obusok, je to nedovolene ozbrojovanie :)


Pingu
10:12, 20. 06. 2018

ahojte ešte doplním jednu radu (nepýtajte sa kde pracujem :-) )v poslednej dobe je velmi veľa výpadkov spoločnosti VISA preto odporúčam mať dostatočnú hotovosť pre tých ktorý nemajú aj nahradnú Maestro kartu. VISA mala 11h vypadok tvrdili že sa nejednalo o žiadny útok ale HW problém, včera mali další 1h 2min výpadok ... Maestro nemáva až také časté vypadky ale mávaju planované odstávky našeho času okolo 01:00 - 02:00 ....

na takéto veľké spoločnosti mi príde že nemajú žiadne HA riešenia čo je smutné ....

ešte k povinnej výbave doplním skúsenosť z Rakúska kde mi chcela napariť pokutu 40€ za to že som nemal vesty na všetky miesta v aute a nie na počet ludí v aute ... chceli niečo skasírovať tak si vymýšlali svoje vlastné zákony lekárničku kontrolovali každú jednu veci či nie je po expirácii a pod. hlúposti ....  


bily
12:13, 20. 06. 2018

v ktorej krajine je to usekove meranie medzi branama? Srb, alebo greci?


Jánoš
14:28, 20. 06. 2018

bily - usekove meranie je medzi mytnicami v Srbsku. Uz je tam povolena 130 namiesto 120 a uz aj tabule povymienali. No najhorsie co sa ti moze stat ze ak ti naparia pokutu ci uz v SRB alebo vo Fyrom, tak hotovostou ich mozes sice uplatit, no oficialne pokutu musis zaplatit na poste a na nejakych uradoch, myslim ze aj policii. V noci otvaracie hodiny nemaju :)

pingu - vdaka za doplnenie - je dobre mat karty aj od Visa, aj MasterCard. Doteraz som mal aj American Express, no kvoli malemu poctu akceptacnych miest som ju vymenil prave za MasterCard. Zlate pravidlo -  karty vsade nemusia brat aj ked maju na dverach vylepene loga, je preto dobre mat aj tie sustave papieriky s obrazkami mostov v srajtofli. A co sa tyka policajnych kontrol - proste plati ze na jakeho blbca narazis :) 


Janicek101
22:41, 20. 06. 2018

slk a Jánoš ďakujem za rady :) takže tempomat na 130 a nikde sa neponahlať predpokladám :) tie sviečky ma zaujali kedže máme nové auto a nad týmto som ani neuvažoval a teda mal by som si ich zadovážiť + reflexné vesty pre celú posádku? Na hraniciach niekedy vykonávajú aj dôkladnejšie prehliadky alebo len klasika doklady od auta, vodičák, a osobné doklady?

pingu veľmi pekne ďakujem za rady ohľadom karty jednoznačne zoberiem aj hotovosť :)


Davos111
05:54, 21. 06. 2018

Zdravim. Pisem z grecka zo Sarti. Vyrazili sme 16.6. rano 2.30h z Nitry. Prichod do Macedonska k jazeru Dojran o 16.15h. cesty super. Cakanie na hraniciach minimalne. Ja,manzelka a rocny syn mame pasy, nic ine nechceli iba pri vsupe do macedonska chceli aj maly technicky a zelenu karticku. Vodicsky nikdo nepytal. Srbsko 130 komplet vsetky dialnicne ussky. Ja som mal celu cestu na tempomatw 135km/h. Maly na zaciatku spat v zadu na sedacke bez detskej sedacky aj pri prechode Hun/Srb. Iba som pootvoril okno a policaj iba nakukol a hned ukazal aby som isiel dalej. V macedonsku na Dojrane sme prespali v Guest house Stefani, rezervacia cez booking 27€ pri prichode od nas pytali 25€. Boli sme sa poprechadzat pri jazere...strucne ceny..mal som velku gofru s nutelou,slahackou,zase cokoladou a posypane keksami za 1,20€. V restike som si dal velke pivo,manzelka mineralku a dve porcie greckeho salatu (cena salau ako aj za masove jedla,len sme chceli nieco lahsie) bola to jedna z najkrajsich restik, platil som kartou a vsetko spolu ma stalo 5,84€...takze ked chce ist niekdo na dovolenku a nechce ist k moru odporucam macedonsko. Na dalsi den sme rano sadli do auta,natankoval som a presiel hranicami. Bolo predomnou 5 aut. Na greckej strane sa policajt pozrel na pas z prednej strany, povedal som mu ze slovakia, vratil pasy a dal mi aj mapu grecka :)


bily
07:26, 21. 06. 2018

A sakra, minuly rok som s turkama valil cez Srbsko stale cez 200, tak tento rok na tej dialnici zaspim :(





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.