téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
09:30, 18. 07. 2018

Vdaka vam vsetkym za info :) Pomaly finisujem s pripravami, takto o tyzden uz by som mal byt v Grecku. Vyrazame z vychodu z VT v utorok 24.7. skoro rano smer Backi Vinogradi, iny priechod medzi HU a SRB ani nezvazujem a potom smer jazero Dojran, kde pravdepodobne prespime. Stale este nemame jasno kam chceme tento rok a nic dopredu som si nebookol :) Bude zabava :) Zvazujeme Sarti ci Thassos alebo nieco troska dalej kde bude menej turistov :) Tiez si chceme rozdelit cestu tak ako Adka, vyrazit skoro rano, vecer byt tesne pred Greckom a dalsi den byt rano v Grecku, u nas z prozaickych dovodov - rozhodnut sa kde napokon zakotvime a tam pozhanat ubytko :)

Tesim sa vsetkym info od vas, ktori ste uz po dovolenke alebo ste tam. Adka, vdaka za porovnanie cien myta. V Srbsku som platil kartou stale a neriesil som :) Vo FYROM (Macedonsku) platbu myta riesim tak, ako som to tu x-krat spominal, na prvej benzinke si u obsluhy zmenim 10 - 20 eur na ich denare, kurz 1 EUR / 60 MKD a myto platim ich menou. Co sa zvysi miniem na jedlo, obcerstvenie na benzinkach cestou nazad ked uz viem kolko este potrebujem na myto. Kartou platim vsade kde sa da, benzin, obedy atd. Kedze fajcim, zasobim sa cigaretami tam, pretoze cena je neporovnatelna. Smerom do Grecka natankujem doplna na Lukoil asi 200 metrov pred hranicami a doplnim zasoby :) 


Štefan77
10:35, 18. 07. 2018

Jánoš - Macedónci už mýto vyberajú aj v eurách 3 x 1,5 Eur / smer


Jánoš
11:06, 18. 07. 2018

Štefan77  - dakujem, to ja viem, uz dost davno :), pisem o tom aj niekde na zaciatku toho vlakna, myslim ze na prvej strane. Dokonca je to aj tak, ze mensie mince ako 50 centov neberu a ked im das napriklad 5 eurovu bankovku tak ti vydaju v ich mene :) Prave preto menim tie ich peniaze tak ako spominam, niekedy som prve myto zaplatil 5 eurovkou a vydali mi ich denare na dalsie myta. Tu naozaj nejde o usetrenie jedneho ci dvoch eur, no spojim prijemne s uzitocnym :) V kazdom pripade vdaka za info pre vsetkych :) a pripajam taktiez informaciu, ze platba kartou je ok - bezkontaktne.


Lasto
15:13, 18. 07. 2018

Tak ubytovanie (Siviri Kassandra Chlakidiki) rezervovane na 7 noci. 1.8 skoro rano by sme chceli vyrazit. Kedze to bude 1krat autom do Grecka tak sme zvolili prespatie v Leskovaci. Prvy den cca 980km. Druhy ostane okolo 450km. Teraz sa pripravujeme, studujem co sa da aby som ziskal co najviac informacii este, auto do servisu pred cestou skontrolovat, poistenia, uz som kupil cez net madarsku dialnicnu, atd Zvazujem ze cestou spat by sme sa este mozno zastavili v Meteore pozriet tam a potom niekde prespat a vyrazit spat domov.  Ked Boh da tak potom napisem zazitky. Zatial dakujem za moznost ziskat informacie z fora. Velmi pomohli sa zorientovat neznalemu v problematike....


Jánoš
11:04, 19. 07. 2018

Lasto -  za vsetkych, vitaj a vdaka za spatnu vazbu, tesim sa ze si si dal namahu precitat si toto tu, nikto tu nepise len preto, ze sa nudi :) Cestovat uprostred tyzdna je velmi dobra volba :)

Buduci tyzden v utorok vyrazam PRAVDEPODOBNE niekam okolo Sarti, pripadne na Thassos :) Samozrejme ze tu dam aktualne info z cesty :)  Kludne sa pytaj na nieco co tu nevies najst :)


galaktiko
17:35, 19. 07. 2018

Takže dnes ráno 2:30 sme sa vrátili z Grecka. Prvých 10 dní sme boli na Thassose, a potom ešte 3 noci v Asprovalte, aby sme sa vyhli návratu v nedeľu. Na Thassos sme odchádzali 5.7. Okolo pol 4 rano zo Zv a zvolil som Backi Vinogradi. Cca 30 min. pred hranicami s Hu som si pozrel web cam a rozhodol sa podla toho. Ak pôjdete na tento prechod tak pozor asi 2 km pred hranicou v strede cesty bola celkom veľká neoznacena jama do ktorej som raidne tresol!!! Pred prechodom bolo asi 7 áut ale cakaki sme nejakych 45 minút. Ostatné prechody cestou tam tak do 15 minút. Prespavali sme 1vu noc v Fyrom + nákupy v mese Kavadartsi ;-)   [https://www.booking.com/hotel/mk/vila-tikvesh-lake.sk.html ]   skutočne i odporúčam. Na Thassos sme isli trajektom z Keramoti [35€] z Thassosu sme šli do Kavali [42€].  V okoli Asprovalte hlavne v Nea Vresna bolo vidieť stopy po zaplavach ale domáci to už väčšinou dalii do poriadku. Pri ceste späť sme sa zastavili podľa článku ktorý sa tu spomínal (https://www.mesec.cz/clanky/jak-do-recka-autem/) v meste Kumanovo vo Fyrom. Ak nechcete zosediviet tak do centra nechoďte zaparkujte cca 300 m pred centrom. Alebo ho obidte dialnicou, za týmto mesteckom sú ďalšie 2-3 pumpy po diaľnici, ktoré boli prázdne, dalo sa tam rovnako výhodne natankovať. Pri ceste späť 18.7 najdlhšie zdržanie cca 90 min na Fyrom -Srbsko.  Horgos asi 30 minút. 

Maďarskú diaľničnú známku som chcel kúpiť na mesiac na pumpe, ale az keď som odišiel tak si manželka všimla že je len 10 dňová [9,8€],  takže som musel kúpiť ďalšiu pri ceste späť. Na hranici Srb-Hu ale už stála 13€. 

Poplatky za mýto po prístav Keramoti cca 20 €.

Všetkým prajem príjemné strávené chvíle a bezpečný návrat domov.


Adka
07:23, 20. 07. 2018

Ahojte, vcera blbla wifina, takze skusam znova.. Máme sa tu v Sarti vynikajúco, počasie super, horúco, more teplé. Akurát včera bol dosť silný nárazový vietor, snáď sa to už nezopakuje.

Henry_sk jasné dalo by sa potiahnuť 220km, ale presne ako píšeš, nevedeli sme odhadnúť koľko strávime na hraniciach a tiež koľko budeme mať prestavok, keďže sme šli s krpcom.

Ubytovanie v gevgeliji bolo ale super komfortné. Oddýchli sme si , ráno cca o 8 vyrazili, po ceste sme sa zastavili v Nikiti, urobili sme dobrý skutok


Adka
07:29, 20. 07. 2018

nechápem prečo mi to neodolalo celú správu. Jeden Bulhar ktory bol ubytovaný v apartmáne v gevgeliji kde sme spali, si tam zabudol respirator. Zhodou okolností dovolenkuje v Nikiti a to sme mali po ceste. Bol šťastný, a my tiež, že sme niekomu pomohli. Na obed sme sa už cvachtali v mori


Tono
18:39, 21. 07. 2018

Pozdravujem, včera se sa vrátili zo Stavrosu. Všetko ok, pri návrate o 17:00 hlásili Horgoš 90min.  Tak som išiel cez prechod Kelebija - Tompa a bol som jediný a úplne sám. Colníka som asi vytočil, že sa musel zdvihnúť zo stoličky vedľa búdky, tak ma prinútil otvoriť kufor. Keď som ho zatváral  prišlo jedno auto. Ale cesta smerom dole veľmi plná a obchvat Budapešti M0, bol celý upchaný.cca 18:30 hod.


tahu
23:25, 21. 07. 2018

Ahojte, chystáme sa koncom júla na Sithoniu a podrobne som si prečítala Vaše odporúčania. Chcem použiť prechod HU-SRB Ásothalom/Bački Vinogradi - našla som tu z roku 2016 perfektné snímky aj z číslami exitov z diaľnice. Podľa toho by to malo byť dobre značené a v Maďarsku ešte bude fungovať aj online navigácia. Strach mám z cesty späť, nenašla som nikde čísla exitov na ten istý prechod, google mapy - street view je z roku 2012, ten mi nič neukáže. Je to aj v Srbsku dobre značené? Ďakujem.





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.