téma: Grécko - všeobecný pokec o všetkom :)

Pridať odpoveď
123 »
Jánoš
16:50, 15. 03. 2016

Tesim sa, ze nam tu pribudaju prispevky vas, ktori do GR bud cestovat chcete alebo ste tam uz boli a chcete sa o zazitky ci informacie podelit s nami ostatnymi. Preto sa domnievam, ze tu v tejto teme mozeme pokecat len tak vseobecne, aby sme napriklad vlakno o cestovani autom a vsetkom co s tym blizko suvisi nezahltili debatou napriklad o tom, ktore grecke pivko vam chuti najviac :) ... mne Mythos :) 


Jánoš
23:37, 15. 03. 2016

Za navstevu stoji aj dedinka Theologos, super taverny a kto si trufa tak sa moze vybrat do horskej dedinky Kastro. Ta ma zaujimavu historiu, je to najstarsia dedina na ostrove, vybudovali ju vraj obyvatelia ako ukryt pred piratmi. Spomina sa vznik, stavba hradu niekedy okolo roku 1400. Da sa tam ale dostat naozaj len s vyssim autom, cesta je to o drzku :) Najma po dazdoch je kamenita nespevnena cesta dost vymyta. Pri druhej dovolenke na Thassose s fungel novym Yetim som sa tam uz neodvazil :) Prvykrat sme tam boli s Citroenom Berlingo, a nebolo mi vsetko jedno :) Myslim, ze v prvom albume z Thassosu mam par fotiek, vylet je to paradny :) zaujimavym miestom je kostnica. Kvoli tomu ze je to v horach a na skalach, mrtvych nepochovavali do zeme ale ich pozostatky ukladali do kostnice.

Ostrov ktoreho obvod je cca 100 km sa da prejst krizom krazom a vzdy je co objavovat. Po Thassose odorucam jazdit pomaly a s okienkami dolu :) Ta nadherna vona pinii a medu a mora a vsetkeho dokopy je neopisatelna. My sme boli ubytovani vzdy na juhu ostrova, prvykrat v Potose a druhykrat v Astrise.


Jánoš
11:41, 16. 03. 2016

Jasne ze som to aj tak pochopil. :) V roku 2007 sme cestovali do GR cez jednu nemenovanu cestovku ktora sa specializuje na Grecko a robi autobusove zajazdy. Objednali sme si pobyt v Polichrone na Chalkidikach a po vybere individualnej dopravy sme cestovali autom. Kedze sme mali prijemnych susedov z BB a z PO, prislo nam vhod ze sme tam neboli sami :) Vtedy sme mali v GR aj bicykle, cestovali sme Peugeotom 308 SW len dvaja s manzelkou, zadne sedadla som vyhodil a zbalili sme si aj bicykle aj kopec veci.


Jánoš
12:21, 20. 03. 2016

JOKL - pokial si bol na Korfu a chystas sa tam aj tento rok - odkial a kam trajektom? z Igoumenitsa do Lefkimi?


Jánoš
11:08, 22. 03. 2016

Uz som troska popatral a aj som napisal e-mail na ubytovanie kam ideme a teta mi odpisala, ze nove "cestovne poriadky" na trajekt z Igoumenitsa do Lefkimi na rok 2016 budu az niekedy v maji, tusim ze 15. maja. Pripajam link na stranku - http://www.lefkimmilines.gr/home/en

Chceme vyuzit tento trajekt, jednak z Lefkimi to mame na ubytovanie max. 15 km a jednak je to lacnejsie nez do hlavneho mesta.


Mato
21:57, 21. 04. 2016

Zdravím vás priatelia, minulý rok som vydal vo vlastnom náklade knižku Moje grécke ostrovy. Možno ju viacerí z vás už máte. Zostáva mi na sklade posledných cca 50 kusov, takže ak knižku ešte nemáte a máte záujem prečítať si viac o niektorom z ostrovov Naxos, Mykonos, Amorgos, Paros, Skiathos, Skopelos, Alonissos, Kefalonia a Karpathos, napíšte mi do správy alebo na adresu mjasso@consultant.com.

Mato


Jánoš
21:31, 16. 06. 2016

Minule sa mi dostala do ruk knizocka od Pavly Smetanovej - Pribehy z olivoveho ostrova.

Autorka pochadza z CR z Valasska, pracovala pre cestovky ako sprievodca, vydala za greka a zije na Korfu uz takmer 20 rokov a poviem vam, uz som sa tam na Korfu nazivo videl a aj ta knizocka prispela k nasmu rozhodnutiu o mieste dovolenky v GR. 

Dufam, ze toto nebude povazovane za reklamu, no jedna ceska cestovka vydava pre svojich klientov takych sprievodcov / publikacie o destinaciach kam ich vozi. Tak som mal v minulosti od znamych pozicanu knizku o Thassose a v elektronickej podobe (pdf) sa da od nich stiahnut aj nieco o Korfu. Hoci je to starsie, myslim ze stale aktualne, no a kedze je to v oficialnej ponuke priamo na ich stranke je to povoleny download a ziadny warez. Nech sa paci link - http://www.vtt.cz/upload/images/pdf_2012/1.-kniha-korfu.pdf

Napokon informacii je na internete ci youtube habadej len treba poprosit uja Google nech hlada ;)


Jánoš
07:28, 29. 06. 2016

nech sa paci - najnovsi letak LIDL, to aby ste si mohli porovnat ceny s tymi u nas a sami sa rozhodli ci sa vam oplati vlacit do GR vsetko z domu :)

http://flyer.lidl-hellas.gr/f00ed35e-1547-4015-bbf0-9f4e47e04475/html5.html


Jánoš
15:06, 05. 07. 2016

Pridam zopar cien jedla a potravin s ktorymi sme sa zatial stretli a zatial nad nimi vyhravame :) :) :)

u "nas" na Korfu na plazi Gardenos su styri taverny, ceny zhruba rovnake. Slnecnik a dve lehatka na plazi stoja vsade 5€ na den. Frappe stoji 1,50€ (v Kerkyre 3€) Gyros 6€, Musaka 6,50€, Grilovana Feta 4,50€, Souvlaki Kebab (mlete maso na spajli) 6€, Jahnacie kotlety 9€, Sepie (kalamare) plnene syrom Feta 9,50€, Sardinky na grile 7€, vsetko s hranolkami a oblohou. Gyros pita maju len v jednej taverne a stoji 2,50€.  Pivo capovane Mythos 3€, Vino cervene 1/2 litra v dzbane 3,50€, Mineralka 1,5 litra 1€. 

ceny v supermarketoch podobne ako u nas, ich "maslo" podobne ako Rama 1,50€, chlieb 0,90€, 6 ks pivo v plechovke okolo 4€ a nebublinkove vody 1,5 litra / balenie 6 ks v akcii 0,98€.

Vstupne na Sissin zamok Achillion 8€, vstup na "Staru pevnost" v Kerkyre asi 6€, no navsteva hlavneho mesta aj spominaneho zamocku je len pre odvaznych a silne nervy, asi dvakrat som obkruzil mesto a ani na platenom parkovisku (3€ / den) som nemohol najst miesto, az na druhy pokus.

Este "perlicka", nejaki cesi pisali o zazitku, ked si v hlavnom meste Kerkyra pozicali skuter a zastavili ich bez prilieb policajti. Stalo ich to 175€ :( Musel to byt extrem, lebo s prilbami som tu nikoho nevidel a ked sme sa boli pozriet v Kavose, tolko ozratej omladiny na skutroch a stvorkolkach nielen bez prilieb som este nevidel. No ak je Redbull plus dve vodky za 5€, netreba sa cudovat :) 

Priebezne sem doplnim dalsie ceny a pokial to niekoho, kto sa sem este len chysta bude nieco konkretne zaujimat, tak sa to pokusim zistit :)


Jánoš
09:42, 21. 07. 2016

Nazdar, vystihol si to celkom presne. Sam by som to lepsie nenapisal, mam len zopar upresnujucich informacii. :)

Aj my sme tam zazili haldy smeti, no nebolo to strajkom. Ako mi povedal nas domaci, cca tyzden, desat dni pred nasim prichodom im diktat EU z Bruselu stopol prevadzku jedinej spalovne odpadu na ostrove kvoli emisiam tak to vyzeralo takto. V case nasho odchodu uz bola vacsina smeti upratana a to co nebolo, tak sa to snazili aspon ohradit a ukryt pred ocami, nie vsak nosom :)

Thassos aj pre nas dalej ostava cislo 1, hoci Korfu je nadherne, je rovnako zelene ako Thassos ale ovela, ovela viac zakvitnute :) Zopar znamych co travili toho roku dovolenku na Thassose spominali, ze Thassos je plny turkov, srbov a fyromakov. Ze ceny isli na kazdom jedle cca o 1 EUR hore. Mozno ste zaregistrovali zvysenie DPH v GR o 1%, no okrem toho greci zjednotili DPH na ostrovoch a na pevnine na jednu uroven. Doteraz vraj DPH bolo rozdielne nielen pre pevninu a ostrovy ale dokonca rozdielne aj pre ostrovy na vychode a ostrovy na zapade krajiny. Na Thassos sa da viacmenej tiez dostat lietadlom, nie vsak priamo na ostrov, ale letisko je v Kavale a odtial tiez premava trajekt.

Co ma prijemne na Korfu prekvapilo boli ceny, nijake markantne zvysenie oproti minulosti. Gyros pita za 2 eura, frape za 2, ale v dedinke aj za 1 euro. Za veceru pre dvoch s pitim sme malokedy zaplatili viac ako 20 eur. Ja viem, ze to nie je cena denneho menu u nas, no da sa to. Vsade sa na plazach za slnecniky a lezadla platilo, u nas na juhu bola cena 5 EUR komplet. Nakupy sme robili v supermarketoch vratane LIDL-u, ceny podobne ako u nas, nieco drahsie (maslo, pivo) nieco lacnejsie, napriklad balene vody bezbublinkove v akcii 6 ks za 0,98 centov. V okoli Lefkimmi boli tri ci styri taketo velke supermarkety. Samozrejme zelenina a ovocie je tiez lacnejsia ako u nas. Menej prijemne ma prekvapila vyska vstupneho na pamiatky, to spominam asi o dva prispevky vyssie a opakujem, ze navsteva zamku cisarovnej Sissi je len pre silne povahy, neskutocne mnozstvo ludi, aut, autobusov a taxikov, nie je kde zaparkovat. Rovnako aj hlavne mesto Kerkyra je jedna velka zapcha a kolona :)

Pre rodinu sme nazad viezli, okrem kvetin a rastlin a oleandrov zo zahradnictva, vela greckych dobrot a oliv asi aj 20 litrov olivoveho oleja ktory sa da kupit kvalitnejsi za 25 EUR za 5 litrovu bandasku. Mne predal nas domaci jeho vlastnorucne dorobeny bio olivovy olej trocha lacnejsie a pridal 2 litre gratis. Upozornil ma na to, aby som moc neveril napisom na obaloch oleja v supermarketoch najma co sa tyka kyslosti a toho akym sposobom su vyrabane :). Tiez nas zasoboval vlastnou zeleninou a ovocim, kazdy den som si smel obrat zo stromu citronov kolko som chcel, obycajna voda s citronom bolo to najlepsie pitie :). Jemu na oplatku zas velmi chutil nas Smadny mnich :)

Pridam ceny poplatkov za dialnice, trajekt a benzin. Madarsko asi 16 EUR mesacny poplatok (platil som ho na benzinke kartou), Srbsko myto 10 EUR jednym smerom, FYROM myto 3x 1,5 EUR, vyhodnejsie je zmenit si ich menu niekde na benzinke (kurz 1/60) a platit ich peniazmi, Grecko myto smerom do Igoumenitsy asi 9 EUR. Cena za trajekt Igoumenitsa-Lefkimmi za auto a dve osoby (26 + 2x 7,20) 40,40 EUR jednym smerom. Ceny benzinu 95 v HU 1,06 EUR, Srbsko 1,09 EUR, MKD (Fyrom) 1,03 EUR a GR tesne pod 1,50 EUR. 



123 »


Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.