téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Maxiiikk
14:24, 12. 06. 2016

Super správy :) , ja akurát hľadám vhodné ubytovanie, zatiaľ bez výsledku nakoľko sa nevieme rozhodnúť. Chceme ísť asi až koncom augusta lebo až vtedy nám to časovo vychádza .


Jánoš
12:03, 16. 06. 2016

MAXIIIKK, koncom augusta uz bude viac-menej klud. TOP sezona v Grecku je prve dva augustove tyzdne. Vrcholi 15. augusta, ked v GR maju asi ich vobec najdolezitejsi sviatok a to je "nanebovstupenie Panny Marie". V tom obdobi je tam plno nielen zahranicnych turistov ale aj Greci z vnutrozemia travia svoje volno a dovolenky pri mori. Ak planujes ist do GR niekedy koncom augusta, na prelome septembra, mozno by som to v tvojom pripade riskol aj na blind. Sam sice nie som toho zastancom, no ak nemas male deti, ak nemas na pevno urcene miesto pobytu, ak ti nevadi ze prvu noc mozes spat len v aute, ak ti nevadi ze mozno budes musiet vziat co bude, ak to zvazis a risknes to, ze mozes hladat nieco na ubytovanie, co vam bude vyhovovat aj pol dna, chod do toho. Mozno v tom obdobi budes mat stastie a ubytko si napokon najdes na prvy sup. Uz aj take sa nam zadarilo, no mam bohuzial aj inu skusenost a kedze my musime cestovat cez prazdniny, tak to riesim dopredu a uz len cez booking.com :) 


slk
10:31, 18. 06. 2016

Zdravim vsetky a pridam dalsie tohtorocne video SAT patroly z cesty do GR.

Ina destinacia a iny hranicny priechod MKD-GR.


Jánoš
13:19, 21. 06. 2016

urcite ste zaregistrovali tragicku nehodu nasho autobusu v Srbsku ktory viezol dovolenkarov z Korfu... Uprimnu sustrast vsetkym pozostalym, citim aj s vodicom ktory prave ten autobus soferoval .. :( Nedovolim si tvrdit, ze pricinou bol mikrospanok vodica, ze sofer precenil svoje sily, mozno to bola technicka porucha, este to nie je vysetrene, no bilancia je v kazdom pripade tragicka a hroziva :(

Pouzivajte pri priprave na cestu a pri ceste samotnej zdravy sedliacky rozum, neprecenujte sa, ani osadku a ani auto, netrhajte rekordy za kazdu cenu :( Ja naozaj nechcem mudrovat a poucat, no uz som absolvoval niekolko ciest do Grecka a nielen tam. Zo zaciatku som aj ja machroval pred znamymi ze je to brnkacka, ze to zvladnem za 15 hodin, ked su hranice OK - skusenost je neprenosna, chvalabohu ziadny problem sme zatial nikdy nemali.

Najma posledne roky, ked som uz predsa len starsi je ta cesta pre mna urcite vacsia zataz a to nielen preto, ze soferujem celu cestu tam aj nazad vlastne len sam. Preto sme sa rozhodli posledne roky cestou vzdy niekde prespat. Mozete si vybrat zo sirokej ponuky ci uz v SRB alebo v MKD. Poviem vam, ta cesta je potom v ovela vacsej pohode. Necestujeme v noci po tme, rano nasadneme doma do auta, vecer sme na ubytovani, prespime, rano dame ranajky a pokracujeme dalej do Grecka zase za vidna. Cestovanim cez den si viac uzijeme aj samotnu cestu a ak nas cestou nieco zaujme zastavime sa, nikam neponahlame, sme uz predsa na dovolenke a mame dostatocnu casovu rezervu. 

Tento rok prespavame tu - http://www.booking.com/hotel/mk/kostoski-b-amp-b.sk.html - noclah s ranajkami za 20 EUR pre dvoch + 5 eur poplatok za psika. Vyberam vzdy noclah s privatnym strazenym parkoviskom, najradsej za plotom. Aj tak cenne veci, elektroniku a jednu tasku s potrebnymi vecami na noclah si berieme so sebou.

Pred kazdou cestou stale premyslam o tom co sa moze stat, strach z cesty nemam, no respekt mam stale, ten nezmizne nikdy. Vzdy sa snazim vsetky mozne negativa pred cestou eliminovat.

Mame cca dvojrocne auto, no nechal som si ho v servise skontrolovat, skontrolujem si a doplnim vsetky naplne, dam nafukat pneu dusikom, beriem nejake jednoduche naradie so sebou. Aj ked mam v aute od nova len sadu na opravu pneu, dal som si dokopy rezervu a beriem si ju so sebou.

Urcite nezabudnite na asistencne sluzby, vacsinou ich mate k novsim autam ci k havarijnemu poisteniu. Nezabudnite na cestovne poistenie (ja mam poistenie ku karte AMEX BLUE). Myslite na dostatocnu financnu rezervu hoci na ucte. Urobte si kopie cestovnych dokladov aj dokladov od auta. Kto idete pozicanym autom nezabudnite na overene splnomocnenie a v MKD budu od vas na colnici chciet zelenu kartu.  Za vystavenie nahradnej chcu tusim 50 evri. Ak cestujete so zvieratkom, nezabudnite jeho ockovaci preukaz so zaznamom o cipovani ci tetovani a skontrolujte pozadovane vakcinacie.

Co sa tyka financii - peniaze nikdy nedrzim vsetky na jednom mieste pri sebe alebo na jednom ucte. Mam viac platobnych kariet (Visa, Maestro, MasterCard), niekde nemusia brat prave tu vasu. Kartou mozete platit myto a tankovanie. Ak musim tankovat na mensej benzinke, vzdy sa vopred spytam na moznost platby kartou. Niektori pumpari vas velmi radi privedu do uzkych, budu chciet eura a daju vam taky kurz co bude vyhodny najma pre nich. Na vacsich benzinkach taketo problemy neocakavajte. 

Myslite na to, ze si so sebou v aute na dovolenku i z dovolenky veziete svojich najblizsich, to najcenejsie co mate a niekedy zlomky sekund rozhoduju o buducnosti. Myslite na to, ze ste stovky kilometrov od domova, v cudzom svete, casto odkazani sami na seba.

Prajem vam vsetkym stastnu cestu, pobyt i navrat z dovolenky, nech si po prazdninach mozeme navzajom vymienat informacie len o samych prijemnych zazitkoch  :)


Jánoš
22:18, 29. 06. 2016

Vazeni pratele ano :)

parafrazujuc nazov ceskej komedie vsetkym oznamujem, ze do mojho startu smerom na juh ostava cca 7 hodin, uz je to tu. Veci mam uz takmer vsetky v aute, rano pridam posledne veci a manzelku, seba a psika a vyrazame. Verim, ze vsetko bude OK, ziadne neprijemnosti ci niekde cestou zapchy na hraniciach a ze podvecer dorazime do Prilepu kde nocujeme. Podla info z ubytovania by tam mala byt wifi a tak podam aktualne spravy z cesty. :)


Jánoš
22:29, 30. 06. 2016

Zdravim vas, mame za sebou cca 1200 km a zajtra nas caka este nejakych 400. Cesta bola OK, nikde na hraniciach ani na myte ziadne kolony. Maximalne cakanie na SRB/MKD hranici 10 minut a HU /SRB sme ani neskusali dialnicny priechod a rovno odbocili na exite 173 na Backi Vinogradi. Zachadzka cca 20 km a boli sme tam sami - plynuly prechod. Srbsku sa plati myto 2,5 plus 6,5 plus 1,5 €. V MKD som si na benzinke zmenil 10€ na 600 MKD a platil 60 + 80 + 60 denarov. V SRB asi 10 km od hranice s HU pod mostom merali 120 a odchytavali presmerovanim na odpocivadlo. Nas to obislo, cely cas som mal vsade nastaveny tempomat na 130 tachometrovych co je podla GPS asi 125 km/hod. Pokracovanie zajtra z Korfu :)


Jánoš
22:34, 30. 06. 2016

Doplnene - v Madarsku som platil dialnicny poplatok kartou na benzinke MOL, je to vyhodnejsie ako kupovat niekde v budke na hraniciach. 

Benzin v SRB aj MKD stoji tak tesne nad 1 € za liter :)


Jánoš
21:57, 01. 07. 2016

Nadviazem na ceny benzinu v GR - od 1,40 € vyssie :)

Tak po prenocovani a ranajkach sme sa hned zastavili v pneuservise v Prilepe . Moderny super vybaveny, ani u nas sa taky nevidi. Mal som pocit, ze nemam dobre vyvazene kolesa (vdaka kolegovia v MI) a tak som to chcel dat skontrolovat. Kym sme si dali kavu a mineralky tak to mali hotove- vsetky styri alu disky prevazene a cena 800 MKD, to je cca 13 €. Auticko ide jak po kolajniciach a to som ho na dialnici pritlacil aj 150 aby sme stihli trajekt. Na nejakej okreske kde bola 70 ma zastavili GR policajti, priznam sa, nebolo mi vsetko jedno ked mi vzal vsetky papiere a poslal ma do auta. No chvalabohu vysvitlo ze su tam kvoli migrantom a vsetko bolo OK. V Grecku je vidno ovela viac policajtov ako po ine roky, davajte si bacha. Za dialnice v GR som do Igoumenitsy cez asi 33 tunelov :) platil asi 3x 2,4 €.

Trajekt sme teda stihli tak, ze uz odchadzal, ako posledne auto som nacuval a dvihli vrata :) Proste LTT, na dalsi by sme cakali 2 hodiny. Za auto plus nas dvoch sme platili cca 40,40 €. Frappe na trajekte stalo 1,5 €. Plavba trvala asi hodinu a z pristavu na ubytko sme to mali 9 km. Ked som pri cenach, boli sme skusit aj more a v taverne na plazi sme si dali veceru. Za slusnu porciu gyrosu a grilovane sardinky oboje s oblohou a hranolkami, s 2x capovanym Mythosom a predjedlom a melonom zdarma sme platili s tringeltom 20 €. :)

Sme vo Vitalades, je to tu sprepacenim taka pr...l sveta, no klud a pohoda, na plaz Gardenos peso 3 minuty. Vyskusane :) More tu je take menej kludne, su tu vlnky a dost tu fuka vietor. Zajtra este skusime tu a keby ten vietor tu bol furt tak pojdeme najst nieco menej veterne. Chceme sa zastavit aj v nejakom vacsom supermarkete a doplnit zasoby. Taky miniobchod mame aj tu za rohom.

Prikladam fotku z trajektu, kde "posledni budu prvi" :) - moje posledne nalodene auto bolo prve pri vyjazde, fotku mapky pristavu kde ma stanovisko "nas trajekt" (cerveny bod) a fotku "cestovneho poriadku trajektu" z Igoumenitsa do Lefkimmi (druhy stlpec) pre pripad, zeby niekto potreboval. Neskor pridam dalsie info pripadne zodpoviem na otazky :) Zatial tolko NEWS :)


Emka
15:07, 02. 07. 2016

Jánoš, prajem Vám krásnu dovolenku... Užite si to... ☺


Jánoš
15:26, 02. 07. 2016

EMKA, dakujem krasne :) Janko





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.