téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
15:09, 21. 05. 2017

:) suhlasim, najnovsie su HERE 2017.Q1 tak ako som pisal, no su k dispozicii aj "nove" mapy aj vo verzii NAVTEQ 2016.Q4 :) - teda aspon su k dispozicii na stiahnutie :) Existuju, tak ako tvrdi SLK aj mapy aj pre TOM-TOM s oznacenim 2016.12 :)


Cela ta historia okolo map je asi zlozitejsie, pretoze naozaj ako pise  SLK, minulost HERE je povodne Navteq a hlavne NOKIA, ktora v roku 2008 kupila práve spolocnost Navteq :)  Podla informacii ktore mam, v sucasnosti mapy HERE patria skupine nemeckych vyrobcov aut (Audi, BMW, Mercedes), ktorym ju NOKIA predala za cca polovicu toho co za nu povodne dala :)

V kazdom pripade je dolezite aby ste vo vasom zariadeni mali aplikaciu iGo, ktora podporuje funkcionalitu map oznacenych ako R3 :)

Celkom dobry clanok, asi rok stary, kde je porovnanie map, aj ked len pre iPhone, je na tomto linku: https://iphonedoplnky.eu/blog/17_velke-porovnanie-mapovych-aplikacii-pre-iphone.html


Jánoš
22:37, 21. 05. 2017

zaujímavý odkaz: http://www.highwaymaps.eu/ - po rozkliknutí konkrétnej krajiny nájdeš napríklad aj informácie o diaľniciach a poplatkoch. Je to v angličtine, ak potrebuješ, použi prekladač, napr. Google Translator.


martina77
10:42, 24. 05. 2017

Chcem sa opýtať ako je to s cestovnými dokladmi na cestu do Grécka.Ideme tento rok prvý krát,pasy nám akurát končia platnosť,obídeme cez Srbsko a Macedonsko aj s občianskym preukazom.Čitala som na stránkach Ministerstva zahraničných vecí,že áno ale skutočnosť môže byť iná.Možno to aj bolo niekde písané,ale nestíham všetko čítať a ďakujem vopred za radu.


laci
13:41, 24. 05. 2017

martina77

 prečítaj si aspoň 16 stranu, Jánoš sa o tom veľa rozpísal


martina77
13:52, 24. 05. 2017

ďakujem Laci,prečítala som si:)


Gitanes232
18:07, 01. 06. 2017

OP a Srbsko a Macedonsko. Toto  sa rozobera na absolutne kazdom cestovatelskom portali donekonecna uz niekolko rokov. Ubezpecujem vsetkych, ze pas urcite NETREBA a OP moze byt starsieho aj novsieho typu - jazdim cez tieto hranice niekolkokrat rocne a NIKDY sa nad tym, ze mam OP nikto ani len nepozastavil. 

K Janosovmu prispevku zo strany 16:

SRBSKO:

na srbské územie môžete vstúpiť aj s občianskym preukazom, žiadne povinnosti pre občana SR z toho nevyplývajú, jedine to, aby ste ho mali platný ... :)

mam malu pripomienku - toto je v podstate fakt, ale s tymi ziadnymi dalsimi povinnostami je to malinko zlozitejsie - ak planujete ostat v Srbsku (a vlastne aj v MK) dlhsie nez 24 hodin a ubytovanie si hladate sami (rozumej nemate zaisteny oficialne hotel, hostel atd. predtym) mali by ste vediet, ze v Srbsku je tzv. prihlasovacia povinnost, co znamena, ze by ste sa mali do 24 hodin prihlasit na policajnej stanici tam kde ste ubytovani (hotely to robia za hosti). Ak to neurobite tak sa na 99.99% nestane sice nic, ale existuje velmi malinka pravdepodobnost (zle vyspaty colnik :D alebo napriklad budete mat na tricku mapu Kosova) ze si na tom niekto zgustne a v tomto pripade vas mozu dat aj na par dni do cely.

Dalsia vec - ak sa planujete vracat z GR cez MK a RS  a chceli by ste si napriklad pozriet cestou Kosovo, upozornujem vas, ze sice mozte - Macedonci vas tam pustia, ale nedostanete sa odtial potom do Srbska- srbski colnici vas jednoducho nepustia (ani nemozu, Kosovo neexistuje, je stale sucastou Srbska a tym padom ktoroukolvek cestou tam vojdete - okrem cesty cez Srbsko - automaticky v podstate ilegalne vkracujete na srbske uzemie) - a museli by ste sa vracat naspat do Macedonska. 


Jánoš
20:16, 01. 06. 2017

:) :) :) omluvam sa, no malinko teda este doplnim :) :) :) 

Informácie o cestovaní s OP sa týkali predovsetkym prejazdu cez SRB a FYROM (MKD), prenocovania tam a nie dlhsieho pobytu, takto bola formulovana aj moja otazka na MZV SR a odpoved z nasho zastupitelstva. Uz tu o cestovani s OP bolo napisane viac nez dost, myslim ze pomerne vycerpavajuco, staci si precitat toto vlakno. Pripominam, ze cestovat mozete s platnym OP (nizsie link na akceptovane OP), ktory je vas a na ktorom je strojovy kod, ktory dokazu na colnici precitat. Citujem - "Občiansky preukaz možno použiť ako cestovný doklad do štátov, ktoré ho ako taký uznávajú. Ako cestovný doklad možno použiť len občiansky preukaz vydaný po 1.9.1993 formátu ID2 ( tzv. laminovaný), alebo neskôr typu z 1.7.2008, 1.5.2013, 30.11.2013 (http://www.minv.sk/?vzory-dokladov-obcianske-preukazy). Viacstránkové občianske preukazy vydávané v ČSSR/ČSFR ako cestovný doklad použiť nemožno". Kedze aj male deti MUSIA mat vlastny cestovny doklad a OP este urcite nemaju, inak ako s vlastnym pasom sa cez hranice (mimo Schengen) nedostanu. 

Pokial to niekomu este stale nebude jasne a forum sa mu nebude chciet citat, na stranke MZV SR najde vsetky potrebne informacie aj na tomto odkaze - https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/cestovne_doklady_a_viza-informacie_o_cestovnych_dokladoch    alebo     https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/pred_a_po_vycestovani    alebo     https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/staty_sveta

No a ked sme sa tu teda uz rozpisali aj o Kosovu, pripajam pre niekoho mozno uzitocne linky - https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/detail/-/asset_publisher/Iw1ppvnScIPx/content/srbska-republika?displayMode=1    alebo     https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/detail/-/asset_publisher/Iw1ppvnScIPx/content/podmienky-cestovania-do-srbska-cez-uzemie-kosova?_101_INSTANCE_Iw1ppvnScIPx_redirect=%2Fcestovanie_a_konzularne_info%2Fdetail%2F-%2Fasset_publisher%2FIw1ppvnScIPx%2Fcontent%2Fsrbska-republika%3FdisplayMode%3D1     alebo     http://kosovo.sk/turisticke-informacie/ Pretoze, ak sa nedajboze rozhodnete zatulat sa do Kosova na vylet, ci "skratit" si cestu cez Kosovo, mate este dalsi problem navyse. Zelena karta k PZP vam na uzemi Kosova neplati :) Na hraniciach by ste si museli zaplatit extra PZP a najlacnejsie na 15 dni stoji 30 EUR. Skuseni cestovatelia radia vstupovat na uzemie Kosova prave na obciansky preukaz, nedostanete pri vstupe peciatku kade ste vstupovali. Srbsko povazuje vstup do Kosova z ktorejkolvek tretej krajiny za ilegalny a ak ste takto na uzemie Kosova (autonomna oblast Srbska) prisli, do Srbska vas cez hranice z Kosova uz nevpustia. Situacia pre obcanov SK je este navyse specificka, Slovensko stale povazuje Kosovo za sucast Srbska, doposial sme Kosovo neuznali, napriklad na rozdiel od Ceskej republiky ci Polska alebo Madarska a Rakuska.


Gitanes232
21:40, 01. 06. 2017

No ja by som to osobne ani na obcianku neskusal z inej krajiny nez Srbska. Peciatka tam sice nie je to je pravda, ale oni aj tak budu vediet, ze ste tam nevosli cez Srbsko, kedze nebudu mat zaznam o vstupe.


Gitanes232
21:46, 01. 06. 2017

Dalsia vec - podla tempa akym v Bulharsku stavaju dialnicu smerom na Grecko to vyzera, ze bude hotova skutocne onedlho a potom uz jediny "bezdialnicny" usek na trase Bratislava - Kulata (bulharsko-grecke hranice) bude Nis - Sofia. Nehladiac na to, ze dialnica smerom od Nisa k bulharskym hraniciam sa tiez stavia pekne rychlym tempom.


slk
11:50, 10. 06. 2017

SAT Patrola - cesta do Grecka cez Bulharsko (2017).

https://www.youtube.com/watch?v=Mqv5gMT95iI





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.