téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Martin K
18:02, 11. 07. 2017

Ahojte vsetci.  Zajtra konecne vyrazame na dovolenku, tesime sa aj ked vzdy den pred trocha stresujeme :-) a sme na nervy. Cestu som rozdelil na dva dni. Zajtra vyrazame rano o 7:00hod. ciel hotel v Belehrade, pozrieme mesto trocha a rano dalej smer Macedonia a Grecko. Pridam aktualne info z ciest  priechodov. Velmi mi pomohla tato stranka.

Dakujem Janosovi a vsetkym. Stastnu cestu a stastny navrat. Nech Vas Boch ochranuje na cestach :-) 


Martin K
18:03, 11. 07. 2017

Oprava BOH :-)  cestovna horucka, chapete.....


Pišta
22:14, 11. 07. 2017

Takže,nakoniec nocľah zabeštelovaný v Dojrane. Po vašich tipoch. Dik. No nech je stvrtok rano a smer KE - MKD  môže začať.  Ešte jedno. Akceptuju platbu kartou? V MKD. Ak nie kde zmenit ich menu. 


Jánoš
23:57, 11. 07. 2017

MartinK - ked sme uz pri tych svatych, tak nielen pre teba - jazdi len tak rychlo, ako rychlo dokaze lietat tvoj anjel strazny. Ked na teba pridu driemoty, ver tomu, ze aj on uz ma dost a tiez potrebuje odpocinok :)

Stastnu cestu, krasnu dovolenku a uzite si Grecko. Tak ako som niekde spominal, pre mna dovolenka zacina uz nasadnutim do auta a tak spoznavajte cudzie krajiny, uzivajte pohodu a vsetko spojene s cestou a priebezne nas informujte. Ja vyrazam za dva tyzdne :)


Jánoš
00:03, 12. 07. 2017

Pišta - neviem ktore platby si mal na mysli. Za noclah v MKD zaplatis v EUR uplne v pohode. O kurz sa neboj, nikdy som nezaznamenal zeby ma chceli obtiahnut. Za tankovanie plat kartou, zastavuj na velkych benzinkach a dopredu sa spytaj ci mozes platit kartou. Za myto zaplatis bud eurami (najmensie beru 50 centovky) alebo kartou alebo si na benzinke zmen 10 eciek a budes mat dost za myto na cestu tam aj nazad a este ti na cigaretle ostane :) Za jedno euro by si mal dostat 60 denarov. Ja som to niekedy robil aj tak, ze som na prvom myte dal 5 eurovku a vydal mi ich menu a cestou nazad toto iste. O tom prenocovani pri jazere Dojran a priechode do GR budem chciet vediet viac, nezabudni :)


Jánoš
07:16, 12. 07. 2017

to all - opakovania a mudrovania nikdy nie je dost :) :) :)

Pre vsetkych co cestujete - ako sa na východe vraví - no panic, no stres. Je sice potrebne byt troska viac opatrny, predsa ste len cudzincami kdekolvek tam ste. Pozor na svoje veci, viac si vsimajte ludi co sa motaju okolo vasho auta, ja sa snazim nikdy ho cestou pri zastavkach nestratit z dohladu. Nezabudnite si doklady od auta, macedonski colnici vzdy chcu zelenu kartu a nezabudnite si ani vase pasy ci obcianky. Ak cestujete so psikom, musite mat Pet Passport - nieco ako medzinarodny ockovaci preukaz s informaciou o tom, ze je psik zacipovany a ockovany. Ja vozim so sebou vzdy hotovost. Nie vsade v letoviskach sa stretnete s bankomatom ci moznostou platby kartou. Ubytko a jedlo a takmer vsetky nákupy, okrem supermarketov, platím cash. Neoverena informacia je, ze aj myto vo FYROM (Macedonsku) sa da platit kartou. V Srbsku platim kartou myto bezne, nezaujimaju ma poznamky kohokolvek, ze nahodou zdrzujem. Ked cakam aj ja, nazblaznim sa. Tankujem prevazne s platbou kartou a aj trajekty tak platim. Berieme so sebou viac kariet a aj kreditnu ku ktorej mame jednak poistenie a mam na nej rezervu, keby nieco. Napriklad k jednemu uctu mam ja Visa a manzelka MasterCard. Dnes uz nie je problem presunut si online peniaze z uctu na ucet aj zo Slovenska. Stari ludia vravievali - nedavaj vsetky vajicka do jedneho kosika, rozdelte si peniaze a odlozte na viacero miest. Spravte si kopiu dokladov a ulozte tiez niekde nabok. S narastom poctu dovolenkarov je vacsia pravdepodobnost, ze sa do stada zamotaju aj cierne ovce a tak si davajte pozor na svoje veci nielen na plazi a vyletoch. Uz to bohuzial neplati, ze v Grecku sa nekradne :( Pri pozicani skutrov, stvorkoliek si urobte fotku pri preberani, ak nahodou vidite nejake poskodenie. Noste prilby, v autach si zapinajte pasy, dodrzujte predpisy, plnu ciaru, rychlost, krizovatky, nenatahujte sa so ziadnymi "frajermi". Nenoste pri sebe ziadny noz ani slzak - v Grecku je to nedovolene ozbrojovanie. To co grecki policajti toleruju domacim, vam nemusi prejst. Povolene mnozstvo alkoholu je 0,5 promile, no nedajboze ak sa nieco stane, je to pritazujuca okolnost. Pozor na dodrziavanie rychlosti cestou, meraju najma pod mostami ci z mostov. Nie v kazdej krajine a s kazdym policajtom to viete ukecat a nie vsade mozete zaplatit pokutu na mieste. Vezmu vam papiere a dostanete ich az vtedy, ak zaplatite pokutu na poste, co moze byt najma v noci ci cez vikend problem. Pred samotnou cestou si nazberajte co najviac informacii o trase. Prejdite si vlakno o uzitocnych linkoch http://www.somturista.sk/forum/tema/cesta-do-grecka-uzitocne-linky-a-odkazy-na-informacie-67, niekedy na tych odkazoch najdete ovela aktualnejsie informacie o trase, uzavierkach, platbach, atd. 

Dufam, ze mi aj toto mudrovanie a poucanie prepacite, no verte mi, lepsie je byt pripraveny. Tiez verim, ze o tom comu sa vyvarovat a na co sa na dovolenke tesit, ste sa tu toho docitali dost a vyrazite za oddychom pripraveni a ze vas nestretnu ziadne starosti, len same radosti :) Kludne sa pytajte, najskor ale citajte. Nie vsetko co je tu na 23 strankach sa da zhrnut do jedneho odstavca, no myslim, ze vsetci co sme to absolvovali vam radi poradime :)

Este poznamka na zaver, co sa tyka platby kartou najma pri tankovani v tranzitnych krajinach. Ak budete platit kartou, nedajte sa hned ukecat obsluhou, ze karta nejde. Skuste inu kartu alebo casto staci utriet cip. Najma na mensich benzinkach, ktorym sa radsej vyhnite, moze obsluha chciet platbu v EUR, akoze nejde terminal. Zvyknu vam dat kurz, aky inde nenajdete, zarataju si do toho asi aj datum. Pri platbe kartou a to sa tyka vsetkych platieb v krajinach, kde sa plati inou menou ako EUR, si skontrolujte na terminali v akej mene platite a vzdy trvajte na tom, ze chcete platbu v EUR - ovela vyhodnejsi kurz.


petpov
10:59, 12. 07. 2017

Pozdravujem vsetkych-nasa cesta na Thassos 7.7. Do Srbska o 13hod. cez Backi - zdrzanie cca 7 minut. Prespali sme v Leskovaci. Druhy den okolo 10 prechod do Macedonska-zdrzanie 30min. Drzal som sa vlavo podla niekoho rady...funguje to. Obchadzka tunelov v Macedonsku dala trosku zabrat, ale v spolupraci s viacerimi zabludenymi sme to zvladli. Do grecka cez Dojran- cca dokopy 10 minut ....super. A nasledovala prazdna dialnica. Tiez davam do pozornosti: Srbi meraju kde sa da....preslo mi 5km naviac na navigacii.


Jánoš
12:16, 12. 07. 2017

V dňoch 28.7.2017 až 30.7.2017 je na okruhu Hungaroring Grand Prix Maďarska - Formula 1. Predpokladá sa zvýšený pohyb vozidiel v oblasti konania Velkej ceny ako aj zvyseny pohyb na hraniciach s Madarskom.


Rado
13:04, 14. 07. 2017

Pozdravujem všetkých. Dovolenka v Polychrone 3.7-13.7 je ukončená. Začínalo to všelijako , ake nakoniec sa nám nechcelo isť domov. Celú dovolenku cez 30 stupňov, ani mráčika voda 26 st. Cesta späť bola tiež bez problému, cestovali sme vo štvrtok od rána večer o 23 hod. sme boli doma. Z GR do MK prázna hranica 5 min, z MK do SRB 15 min a zo SRB do HUN cez Bački Vinogradi sami na hranici okolo 18:00. Maďar mi prezrel kufor a potom mávol rukou, že možme ísť. Dali sme Halászle vo Varga Csarde myslím , že v Morahalom a za 4,5 hod sme boli doma. Polychrono pekné, je tam všetko čo potrebujete, ale už je tam veľa ľudí. Miesta sa samozrejme nájde, lehátka sú voľné berieš drink možeš ležať min 2 na deň. More krásne , čisté a veľmi podobné jadranu, bonus je jemný piesoček na dne. Srbov je tam možno až 80%, majú svoje hotely reštiky všetko , urobili si tam svoj biznis. Mne až tak nevadia , keďže hovorím celkom dobre srbsko-chorvátsky. Dnes už pomaly začína realita života....


Jánoš
06:54, 15. 07. 2017

Premýšľal som, kde toto zavesiť a keďže sa to vlastne týka cesty a toto je najčítanejšie vlákno, dám to sem

https://www.autorevue.cz/autem-na-tyden-na-recky-pelopones-nakolik-to-byl-sileny-napad

Celkom zaujimavy clanok, to s tymi pneu je pech, no stava sa... Tym chcem povedat, ze nemam v umysle vyvolat diskusiu o tom ako sa viac oplati cestovat ci autom alebo lietadlom. Kazdy mame svoje preferencie a my za 11 dni prave autom odchadzame na Peloponez do Nafplia a potom na Zakyntos. Neviem aky vodic ten clanok pisal, no predsa u noveho auta by mal mat havarijnu poistku, vratane asistencnych sluzieb, ktora toto riesi, plus Skoda mobility. Uvedomujem si, ze clovek je v takej situavii pod tlakom, v strese, no prave priprava na cestu by mala byt aj o tom, ze ratam aj s takymito situaciami. V ich pripade by mi to asi nepomohlo, no aj napriek tomu, ze v aute od nova mam len sadu na lepenie pneu, pred cestou na dovolenku vkladam do kufra medzipodlahu a plnohodnotnu rezervu, ktoru som si presne na toto zadovazil. Viem, ze sa mi zmensi objem kufra, no toto je dolezitejsie. No a napokon, ja mam naopak s pneuservisom vo FYROM len tie najlepsie skusenosti, pisem o tom v mojom cestopise o Korfu.





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.