téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Peterko
08:34, 16. 08. 2017

Ja som mal dobre skusenosti so sygicom v minulosti. Pred par rokmi to bola naozaj jedna z najlepsich navigacii ak nie najlepsia. Ale to je moj nazor. No co stym porobili, tak to je katastrofa. Niekedy som mal chut to vyhodit cez zavrete okno. Co mi tam vadi v sucastnosti, je to, ze ten symbol auta(sipka v kruhu) zakryje celu krizovatku, ked je komplikovana. V grecku, taliansku aj v chorvatsku su taketo krizovatky uplne bezne v starych mesteckach. Plus niekedy sa tam prida aj symbol obmedzenia rychlosti. A clovek naozaj nic nevidi v 2D pohlade. Viackrat sa mi uz takto podarilo zle odbocit. Ale jedna jej nesporna vyhoda su offline mapy. Napriklad minuly rok v taliansku sme sa velakrat rozhodli, ze boli sme na vylete, a chceli sme ist este niekde. Pri waze, alebo google by som musel zapnut data a stiahnut mapy. Avsak v ramci EU stym uz nieje problem.


VITO PO
08:43, 17. 08. 2017

Po minulé roky som často pri cestách na Balkán používal offline zadarmo navigáciu Be On The Road, potvrdzujem slová Peterka, odkedy to pohltil Sygic, stojí to za starú belu. Nejde ani tak o to, že vo free verzii neukazuje kopu vecí, plus ten kurzor a pod., ale spôsob akým vypočítava trasu. To človeka niekedy pošle ale absolútne inam ako napr. waze či taký Garmin. A koľkokrát to tvrdošijne opakuje vetu, že otočte sa do protismeru a vráťte sa ani nehovorím. :) Tento rok keď som potreboval naozaj navigovať, zapol som waze a no problem, asistent pruhov, maximalna rychlosť, prehľadné, rýchle.  Na ceste SK-HU-RO-BG spapalo waze cca 25 MB dát, to len pre zaujímavosť. 


marek7610
10:46, 22. 08. 2017

Píšem z dovolenky na Thassose. 

Policajta smerom na Thassos sme nestretli ani jedného. Cestu sme dali naraz. 

Cesta z domu 14:00 hod Lučenec. Maďari sa rozhodli od Salgoltarianu po Hatvan vylepšiť svoje cesty, tak sú obmedzenia, zužovanie do jedného pruhu, znižovanie rýchlosti na 30ku a podobne srandy. Pred Budapešťou sa páni cestári rozhodli plátať jamku, ktorá nebola väčšia ako pol metra, takže sa zužovala diaľnica z dvoch do jedného pruhu. Nastala kolóna, ktorá nás zdržala cca 45min. Niekedy mám pocit, že za volantom sú ľudia, ktorý si nezaslúžia volant do rúk. Zipsovanie išlo krokom, kamióny do toho. Po prejdení obchvatu Budapešti cesta po Srbsko bez zdržania. Srbsko hranica príchod 18:00 Baski Vinogradi. 10 aut pred nami 45min zdržanie. Nám prezreli aj batožinu. Len tak zbežne, ale prezreli.  

Srbsko:

Najväčšiu obavu sme mali totiž zo Srbska. Srbsko prešlo najpohodlnejšie z celej cesty. Diaľnice zo začiatku trochu hrboľaté, ale dá sa to prežiť. Potom už diaľnice až po Macedónsko v pohode.

Macedónsko: 

Platili sme mýta cca 4,50 EUR. Vidno že je tam väčšia bieda ako všade inde. Áno snažia sa niečo budovať a všade boli len tabule, že cesty stavajú s podporou EU aj keď v EU nie sú.

Grecko: Grécko mi pripomínalo Turecko. Cesty na podobnej úrovni, nič moc ale bez jám. Valce asi nemajú alebo podlažie pod cestami nevedia upraviť. 

Thassos:

Pláž - Golden Beach a MARBLE BEACH - Saliara : paráda, nádhera (ešte raz by som šiel :-)

Cesta naspat 

Plno Turekov v Rakúskych a Nemeckých autách. Cesta domou trvala skoro 24 hodín. Dve nehody a samé kolóny. Radšej nabudúce cestovať cez týždeň. My sme si o dva dni predĺžili dovolenku, tak sme sa vracali s piatka na sobotu a to bolo pre nás osudné. :-) 
 


OLivuskaO
21:27, 27. 08. 2017

Zdravim. Pre rodicov s malymi detmi pisem po dovolenke v nei pori-nea mesagkala. . ticha zahradkarska oblast. cestovali sme s 8mes. a 3r. detmi.  cesta dlha ale da sa to zvladnut aj cez vikend. Treba vela trpezlivosti, napaditosti, 2tasky hraciek alebo 1tablet. Do auta potrbujete aj nahradne oblecenie pre deti a bavlnenu plienku do autosedacky, ktore po kazdej zastavke menite. My sme cestu rozdelili na 2dni. cestou tam prespali v srbsku v nis(pension dukat-neodporucam) cestou spat v cupriji(duo apartments_vrelo odporucam) Vyrazili sme z KE o 6h v sobotu(treba skor. . my sme zaspali) .  Hned po pat km nas namerali floidici v HU(cakame mastny pozdrav).Najprv sme robili prilis dlhe prestavky(neskor sa deti uz len vypisali z prahu auta a islosa dalej) takxe Hu hranicu(Tompa)  sme prekrocili okolo obeda na co sme doplatili 40min kedze aj colnaci zhanali nieco pod zub. Srb/Mac hranicu sme presli za 1h(kym stojime, deti su odopnute a lozia po aute a po nas)Na mytniciach sme sa velmi nezdrzali a vdaka vikendu bola premavka smerom tam mensia(horsie to vyzeralo na opacnej strane cesty). vecer sme este vychytili burky takze do Nis sme dorazili az cca o20h. rano sme opat o 6h pokracovali. Na hl. hranici do Grecka sme cakali 20min a s rozumnymi prestavkami sme cca o14h ich casu boli na mieste nei pori. cesta domov trvala nekonecne.  z Nei pori sme vyrazili stredu na obed.  hr Dojran bola vpohode asi15min. Hned na prvej cerpacke v Mac sme natankovali plnu(cista nova benzinka, kavicka gratis:) Na Mac/srb hranici bolo strasne vela aut ale islo to svizne takze za , 30min sme boli vybaveni a okolo 19h sme dosli do cuprije. opat o 6h rano budicek vdaka comu sme sa museli v rannej spicke presuvat cez Belehrad. Najhorsia volba hranice bol Backi Vinograd kde sme sa zdrzali 1,5h s dvomi chorymi detmi. V HU sme uz sli predpisovo(jeden pozdrav stacil) a lizli sme este plnku na obchvate pred Budapestou. Domov do Ke sme dorazili o18h.  nabuduce asi letecky:) 


VITO PO
10:16, 05. 09. 2017

@OLivuskaO: nedá mi sa tiež ako rodiča neopýtať : Nezvažovali ste cestu proti noci ? Sám mám 2 deti 5 a 2,5 roka a keď porovnávam tohtoročnú dovolenku, teda cesta tam rozdelená na 2 dni s nocľahom a cesta späť prevažne cez noc, vychádza mi ako schodnejšia varianta hlavne pre a kvôli deťom tá druhá varianta. Síce minimálne vodič má potom zčasti rozhodený denný rytmus, ale osobne mi to až tak neprekážalo. Hlavný prínos vidím v tom, že v noci je menšia premávka, teda ide sa plynulejšie a rýchlejšie aj bez toho, aby vodič tlačil na pilu. Večer keď deti zaspali ubudli zastávky a prestávky kvôli ich potrebám a ráno sme už boli doma. :)


stanislav
14:41, 07. 09. 2017


zdravim...tak i ja mam uz dovolenku za sebou a tiez sa rad podelim zo svojimi dojmami. Hlavne chcem povedat, že mi toto forum velmi pomohlo, nakolko som tuto cestu absolvoval prvykrat. Takže vyrazil som z Blavy 24.8.2017 o 18:00 navečer, cesta ubiehala v celku pokojne, madarska dialnica po Gyor v pohode od Gyoru to nie je nic moc, vela vytlkov, jam, zniženie rychlosti kvoli nerovnosti vozovky...od Budapesti po hranicu cesta dobra, prechod do srbska bez špekulacie cez dialničny Horgoš - nikto predo mnou za par minut som bol v srbsku. Nasledovala dost hrbolata cesta, tak ako sa tu uz viacery zmienovali, potom sa to zlepsilo, prejazd cez Belehrad v pohode a nad ranom som bol uz v okoli Predejane...tu treba povedat, že hustota čerpacích staníc je od Nišu velmi riedka, ba az nulová, pred Macedonskymi hranicami mi palubny počitač vyhodil hlašku, že mam podhustene pneumatiky, chcel som dofukat na jednej pumpe čo sa este objavila pred hranicou, ale nemali stojan zo vzduchom (no super), prešiel som teda do FYROM, tam na prvej pumpe nebol problem, dofukol som a pokračoval...cesty vo FYROM na moje velke počudovanie uplne v pohode, sem tam sice nejaky vymolik sa objavil, ale v pohode sa mu dalo vyhnut, značenie perfektne, vobec nechapem prispevky o tom že to maju zle označene, absolutne perfektne a to prosim ja nepouživam žiadnu navigaciu, ved načo mam predsa oči a vlastnu hlavu....prechod do Grecka v pohode, ale to čo nasledovalo za hranicou, tak to som teda fakt nečakal, nikto to tu ani raz nespomenul, ale ta cesta čo vedie od hranice az po prvu mytnicu v Grecku, tak to je tankodrom na entú, sama jama, hrby, nemožnost sa tomu vyhnut, proste tu dostanu tlmiče fakt zabrat, Greci sa možu hanbit, nech sa učia od Macedoncov...potom uz dialnica novy asfalt pohoda....žial ale musim povedat, že Grecko ako take ma sklamalo na celej čiare a viac krat tam uz nepojdem, špinava zaostala krajina a ked to poviem hodne diplomaticky, tak vynaložena namaha sa nerovna adekvatny vysledok. ked si zoberiem od Blavy 1500KM, tak najdem daleko lepšie destinacie samozrejme smerom na zapad. Cele mi to pripadalo ako keby som sa vratil do 80 rokov, pobyt, prostredie, hranične kontroly, spinave parkoviska v srbsku (Kebabisti), proste mam trochu inu predstavu o dovolenke...nebudem sa ale viacej o tom rozpisovat (hoci by sa dalo), lebo viem, že kazdemu sa paci nieco ine a i tak sa tu na moju hlavu znesie sprška jemne povedane nesuhlasu....prajem všetkym prijemne stravenie buducich dovoleniek v Grecku, ak chce niekto vediet viac, rad odpoviem, dam este do ubytovania link na perfektne prenocovanie v Subotici, podakujem za vyborne forum a rozlučim sa s Vami....


Jánoš
20:14, 07. 09. 2017

stanislav, vdaka za spravu o ceste a naznak info o pobyte. Samozrejme ze ja osobne respektujem tvoj nazor a s vela vecmi suhlasim. Napriklad porovnanie kvality ciest. No a co sa tyka tvojich dojmov z Grecka, absolutne nebudem ja ten, kto by zniesol tu sprsku, aj ked ja si dovolenku inde ako v GR a autom neviem predstavit. Tento rok za mna - Peloponez uzasny, Zakyntos ako ostrov nadherny ale tolko bordelu vsade okolo som este nikde inde v GR nevidel a to sme boli minuly rok na Korfu prave v case ked bol na ostrove problem so spalovnou a odpad vobec nevyvazali.

Na jednej strane sa tesim, ze ti info odtial pomohli, na druhej strane ma mrzi, ze ta GR nechytilo za srdce svojou nadhernou prirodou a povahovo nadhernymi Grekmi, myslim tym domorodcov. Bohuzial, v Nemecku a zapadnej europe ziju miliony turkov, ktori cestuju na prazdniny domov a na cestach a benzinkach, proste vsade sa spravaju ako by im patril cely svet.

Samozrejme, ja osobne budem rad, ak sem aspon obcas zavitas a prispejes este nejakou informaciou z vasej tohorocnej dovolenky :)


OLivuskaO
20:48, 07. 09. 2017

@VITO Po@ cestu spat sme planovali bez prespatia vtahu, lenze nase deti nie su spaci v aute.(starsi sa po 20min taxko vybojovaneho spanku v aute budil nervozny ze sa nevie otocit.. a mensieho 8mes mi bolo luto nechat nejakych 6h priputaneho v sedacke). A nas tatik_sofer sa necitil na 15h soferovania v tahu a adi ani nad 12r Opel nie:). Mozno buduci rok vyskusame

@Janos@ aj ja dakujem za zalozenie tejto stranky.. super vec ked sa niekde chystate autom sami prvykrat


stanislav
09:49, 11. 09. 2017

Jánoš, ano maš pravdu, pobytu som sa dotkol velmi okrajovo, bol som v Nei Pori, s tým že som bol autom i v Atenách, pozrel som si Platamonas, bol som na navšteve u dovolenkujucich znamych (oni išli lietadlom) v Katerini-Paralia a pozrel som si aj Olympia Beach. Ked mam pravdu povedat, tak najviac sa predstava o letovisku podla mojich predstav bližila v Paralii, ale zas tam maju uzke a moc narvane plaže. Plaže sa mi sice viac pačili v Nei Pori, ale zas stredisko posobilo suchym dojmom. Aby som aspon trochu konkretnejšie povedal čo sa mi nepačilo, boli tulave psi na kazdom kroku, fasady domov pekne len z priečelia a z boku a zozadu opadana omietka, rozbite a drevom podoprete strechy, drevenné stlpy a z nich natahane vsetky siete telefon, elektrika, proste ako u nas v 70 rokoch alebo ako niekde v Bangladeši, nespevnené krajnice ciest na okreskach, povedla ciest kopu odpadu, polorozpadnutych domov, priamo medzi Paraliou a Olympia Beach to vyzeralo ako u ciganov a nie ako v turistickom stredisku. A čo sa mi pačilo? Snad len priroda a relativne čiste more, povedal by som, že špinavšie ako v Chorvatsku a čistejšie ako v Taliansku, teda aspon v lokalite, ktoru hodnotim ja tj. Olympsku rivieru. Viem, že su lokality kde je more i čistejšie, ale zas to nie je jedine kriterium, podla ktoreho si vyberam dovolenku. Ale ved dovolenka bola, trochu sme si odpočinuli a to je hlavné.....


VITO PO
12:22, 19. 09. 2017

@OLivuskaO : no ak toho deti moc v aute nenaspia nie je o čom. :) Tiež nemáme nové auto, ale ani jemu ani mne tých 15-16 hodín za volantom nevadí. :) Mňa najviac rozčuľujú čakania na hraniciach a poskakovanie v kolóne na nich. 





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.