téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
odur
17:01, 17. 07. 2019

Zdravim vsetkych vospolok.
Som na tomto fore novy. Objavil som tento web, az ked sme v juni zacali planovat Thassos autom.
Takze na uvod najskor vdaka Janosovi a vsetkym, ktori tu prispievaju. Pre niekoho, kto nebol nikdy predtym v Grécku (nechceli sme teraz Chorvátsko) a rad cestuje autom je to super zdroj informacii pri planovani trasy a celeho "dobrodruzstva"

Vcera vecer sme sa z Grecka vratili, tak sa idem aj ja podelit s nasou skusenostou... Takže tu je náš sumár pobytu na ostrove THASSOS - 6 - 16 júla.

TRASA:
1. den: stvrtok/piatok: Trasa ZV-Sahy-Budapest (po M0)-Szeged (po M5)-hranicny prechod Tompa-Belehrad (cez mesto) -hranica Presevo-Star Dojran (prenocovanie).
2. den: sobota: hranicny prechod Star Dojran-dalej po ceste c. 65 (nie po dialnici) smer Kilkis- za mestom LIti napojenie na dialnicu A2-Kavala-Keramoti-trajektom na Thassos.

To bola nasa trasa smerom tam. Spat sme sli rovnako 2 dni, ale prespali sme v meste Niš.
Start zo ZV bol o 22:00. Na ceste smerom Vac a obchvat M0 sa pracuje...rozsiruju ju na 4 pruhy. Cestou tam v noci to bolo OK, ale cestou spat sme to sli cez den a tam bolo zdrzanie cca 20 minut...
Pred HU-SRB hranicou sme na M5 zastali na benzinke a pozreli online webkamery na srbskych prechodoch https://kamere.amss.org.rs/
Kedze bola na Horgoš I riadna kolona a bola noc, tak sme exitom 166 odbocili z M5 na prechod Tompa (otvoreny nonstop). Tam sme boli jedine auto, takze zdrzanie ziadne. Cestou spat sme pouzili prechod Backi Vinogradi, ktory je z dialnice blizsie. Opat ziadne zdrzanie... ale neviem povedat ci sme zachadzkou na tie vedlajsie prechody ziskali cas oproti cakaniu v hranicnych kolonach...ale my sme aj celu cestu (nielen pobyt v Grécku) brali ako výlet takže sme spoznávali maďarský aj srbský vidiek...beriem to ako rozumnejsie straveny cas dovolenky nez statie v kolone. Takze cas som neriesil. Cestou tam sme isli priamo cez Belehrad -bolo rano cca 9:00- absolutne ziadny problem- potvrdzujem Janosovu radu a tiez odporucam. Ked sme uz z Belehradu vychadzali, tak v prosmere bola cca 2km kolona (asi havaria?). Cestou spat mi to preto nedalo a isli sme obchvatom Belehradu, nech to viem porovnat. Co sa tyka casu bolo to porovnatelne s casom co sme isli cez mesto (cca 25 min) ale komfort jazdy ovela horsi. Na tom obchvate Srbi ale pracuju a povedzme o 2-3 roky? ked to dokoncia tak to bude super. Zatial radsej cez mesto. Od Nišu smerom k SRB-MAC hraniciam je dialnica kompletne hotova, aj ked ju moja GPS nemala natiahnutu ani po aktualizacii map.
Star Dojran na prenocovanie je super. Je tam lacno a pekne. Odporucam restauraciu Fuk-Tak Fish Restaurant...vecera pre styroch, so vsetkym (polievky, ryby, pivo, cola, vino...) cca 22 euro. Rano sme dali bureki a boli sme na hranici. Pred nami len 2 auta...bolo okolo 8:00 sobota...ziadne zdrzanie. Naspat sme sli v pondelok okolo 10:00 a boli sme v smere z Grecka do FYR sami. Ale v opacnom smere bola poriadna kolona, urcite cez 1 km!!!
Celkovy cas trasy ZV-Star Dojran bol 16 hodin. Zdrzania na hraniciach ziadne, ale mali sme prestavky aj na oddych aj na jedenie.

TANKOVANIE
tankovali sme iba v Madarsku a v Macedonsku. Benzinka v Star Dojran tesne pred hranicou: Diesel 1,02 Euro. V Grecku bol Diesel od 1,4 do 1,6 eur, najma na Thassose bol drahsi, takze je dobre dotankovat plnu este v Macedonsku.

DIALNICNE POPLATKY
V Madarsku mesacna matrica. V Srbsku 3 mytnice 5+5+7= 17 euro. V Macedonsku 3 mytnice: 1+1+0=2 euro (ale cestou spat bola cena na jednej mytnici 1,5 eur). V grecku 3 mytnice. Cestou tam sme neplatili ani euro - vsetky mytnice boli FREE - neviem preco (bola sobota). Cestou spat bola jedna FREE a na dalsich dvoch sme platili po 2,4 EUR (pondelok). Takze spolu 4,80 Eur. V Srbsku je system na mytnici podobny ako v Chorvatsku t.j. najskor sa vezme listok a neskor sa plati. V Macedonsku aj Grecku sa listky neberu ale plati sa hned na prvej mytnici. Vsade som platil eurami. Je dobre mat pripravene drobne, aby nemuseli vydavat (alebo platit kartou).

CENY
V Macedonsku aj Srbsku su ceny pre nas velmi priaznive. Odporucam tam sa najest . natankovat, pripadne nakupit potraviny do Grecka. My sme tak urobili v Star Dojrane. Podobne v srbskom Niši. Tam odporucam navstivit centrum mesta, pesiu zonu, pevnost, pripadne vezu z lebiek a trochu sa oboznamit so srbskou historiou.
Ceny na Thassose. Boli sme v Potose. Pizza 7-9 eur. Musaka 8-9 eur. Gyros 2,8 - sendvic, 4 - tanier, 7 - porcia. Grecka kava od 2,5-4 eur. Mlieko v obchode 1,4 eur. Pivo som mal vlastne... :-)

Na Thassose sme zazili aj dve burky. Jedna z nich bola ta, co nicila Chalkidiky... Na Thassose sa nic vazne nestalo, more bolo aj potom perfektne teple a bolo stale teplo.
Hadam sa podari aj o rok...alebo mozno pojdeme niekde na sever...


odur
17:05, 17. 07. 2019

henry_sk, vcera sme som isiel celou M5 od Szegegu az po Budapest...nebolo tam ziadne zdrzanie, uplne bez problemov...
V opacnom smere som si tiez nic nevsimol.
Ani na M0 neboli obmedzenia. Len na exite z M0 na Vac (M2) sa pracuje a tam sme stratili v kolone cca 20 min.


EML
18:38, 17. 07. 2019

Ahojte, ceny v Paralii tak ako vlani, akurát šišky zdraželi :). Gyros takmer všade 2€-2,50€, v reštikách mäsové jedlo s prílohou 4,50-6,50€, samozrejme nájdu sa aj drahšie, ale toto sme väčšinou videli, aj skúsili...Ryby o niečo drahšie... Musaka 5-6€. Priznám sa, že tej vody sme sa trošku obávali po predošlých skúsenostiach ostatných cestujúcich, ale už je to zase OK, dnes voda priezračne čistá, dokonca priamo v centrálnej časti Paralie,  pridávam aktuálne foto... Peknú grécku dovolenku želám všetkým...


Jánoš
20:28, 17. 07. 2019

Odur - Vitaj medzi nami a vitaj nazad doma. Velka vdaka za ocenenie snahy nas vsetkych, co tu zdielame informacie a este vacsia vdaka za tvoj obsirny popis cesty, ktory urcite niekomu tiez pomoze pri planovani cesty. My vyrazame v nedelu skoro rano taktiez smer Thassos a opat so zastavkou pri Dojrane, kde prespime. Skusim najst tebou odporucanu restauraciu, minuly som sme boli v nejakej "klasike" a tiez sme sa velmi chutne a lacno navecerali. Fakt mam z toho tu dobry pocit, tesi ma, ze si si dal tu namahu a napisal tak obsirne a ze si "vratil pozicane" tak ako takmer vsetci co tu prispievaju, napriklad aj EML :) 

Nespominas poplatok za trajekt z Keramoti a nazad, no predpokladam, ze cena listka je tak ako bola, za auto 18 alebo 22 a 4 EUR za osobu.

To volne myto v GR pripisujem tomu, ze boli v GR volby a asi preto. Ked sa nemylim v termine.


tina
20:34, 17. 07. 2019

zdravím , som rada ze som objavila tuto tému...su tu cenné rady ktoré nám celkom pomôžu.My vyrážame v nedeľu okolo obeda smer Leptokarya z Košíc... všetko budem postupne zapisovať a potom dam info ohľadom cesty, zdržania na hraniciach....dufam že nebudú veľké kolóny.Tak vam zatiaľ ďakujem a všetkým ktorý uz dovolenkujú želám príjemnú zábavu a oddych


Jánoš
23:20, 17. 07. 2019

tina - vitaj :) Vyrazte z KE tak, aby ste na HU - SRB s dostatocnou rezervou stihali niektory mensi hranicny priechod, ktore su otvorene do 19:00 napriklad Horgos II alebo Backi Vinogrady. 


tina
06:18, 18. 07. 2019

Jánoš dakuj za radu planovali sne vyraziť okolo 13.00 ale zrejmé pojdeme skor okolo 10-11 aj manžel povedal ze lepsie je prejsť asi menším prechodom ako cez ten klasický a cakat tam niekolko hodín


andel
09:37, 18. 07. 2019

ahojte vsetci. cestujeme do Grecka buducu nedelu rano, na srb-hu hraniciacvh budeme okolo 9.00-10.00. urcite nepojdeme hlavnou trasou. do GR chodime kazdy rok uz od 2010. preferujeme dovolenky autom, takze sme vymenili CR za GR a spravili sme dobre. nikdy sa nam nestalo, ze by bol problem hranicny prechod FYR-GR . citam vo vlakne, ze tento rok su tam dost dlhe cakacie doby. 

@Janos, idete tuto nedelu, my buducu, prosim ta, daj vediet ako ste sa vybavili na hranicnych prechodoch, ci je stale tento problem a ci je moznost pouzit iny ako dialnicny prechod. nemate niekto link na GR prechody? kde by uverejnovali cakacie doby? 


odur
10:26, 18. 07. 2019

Janoš - ceny trajektu Keramoti-Thassos boli ako pises: 4 Eur osoba + 22 Eur auto (opel zafira). Cena auta ale zalezi na velkosti auta. Nenapadlo ma zistovat ci maju aj spiatocny listok...
Tu rybaciu restauraciu v Star Dojrane nam odporucala domaca, u ktorej sme byvali...vraj je to najstarsia restauracia v Dojrane. Okrem ryb (skusili sme kapra, sumca..) maju aj ine tradicne macedonske jedla...

Este som zabudol dodat, ze som nemenil ziadne macedonske ani srbske dinare... uplne vsade sme platili priamo Eurom, dokonca aj v malych potravinach.


Lasto
13:35, 18. 07. 2019

Zdravim,

ak Boh da aj tohto roku by sme radi autom do Grecka na Chalkidiki (Kasandra, letovisko Siviri). Trochu mame obavy aka situacia je tam po tej stasnej burke. Kedze chcu ist s nami aj pribuzni tak aby sme nesli 2 autami planujeme zobrat 9miestne auto z pozicovane (nejaky Mercedes alebo Renault). Mali by sme odchadzat 9.8 z SK. Planujeme prespat pri Dojrane. Planovana cesta spat 16.8 vyrazit skoro rano okolo 4.00-5.00h z Grecka a ist bez prespatia az domov (17.8 uz potrebujeme byt na SK). Rozmyslam ci zase kupit ENP na prechod mytnic v SRB ako pred rokom (bolo na vlastne auto, teraz bude auto z pozicovne).....Ci to nechat tak a ist klasickym platenim cez mytnice. Aky kredit si narazit aby vystacil na cestu do Grecka aj spat pre 9 mieste auto? 





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.