téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
14:54, 18. 07. 2019

Lasto - znami (dve rodiny) boli v Chorvatsku na pozicanom aute na tyzdnovej dovolenke a zaplatili za pozicanie, tusim VW Transporteru nieco vyse 400 EUR za ten tyzden. Zvazte ci to za to stoji - papier, pero, kalkulacka. Pokial tam cena nebude prilis vyhodna oproti presunu dvoma autami (poistky,PHM, myto, poplatky) tak ja by som to neriesil, zvlast ak sa na svoje auta mozete ako tak spolahnut. Co ked budete na dovolenke chciet niekde vyrazit a nebudu chciet vsetci, pripadne budete chciet ist kazdy inde. Ak by sa nedajboze nieco cestou stalo, mate jedno auto stale k dispozicii.

Situacie na Chalkidikach by som sa uz nebal, bude to takmer mesiac po tych udalostiach. Uz to tam urcite dali do poriadku. Ti z nas, co tam nedavno boli, su teraz alebo dovtedy budu na Chalkidikach ti poradia.

Co sa tyka ENP, spominam to niekde vyssie, asi dve tri stranky dozadu, cena za krabicku plus nejaky kredit je vraj cca 50 EUR pre klasicke osobne auto, pre VAN neviem. Zariadenie nie je viazane na konkretnu SPZ, je prenosne, takze pokial ho mas, malo by stacit dobit kredit. Info ako na to najdes na stranke Srbskych dialnic, zadaj do google - Srbsko, Serbia, ENP. Zase zvaz, ci to za tie peniaze stoji, ci to vyuzijes este aj do buducnosti. Ja aj napriek tomu, ze cestujeme do GR takmer pravidelne, som nikdy nemal potrebu to riesit. Je pravda, ze mytnice (ale len v SRB), prejdes rychlejsie, no staci aby sa na mytnej jeden sprajcol co nema kredit alebo nema tam co hladat a kym vycuva tak zdrzanie nabehne. Nepresviedcam, pisem svoj pohlad, svoj nazor, tie peniaze sa daju na dovolenke vyuzit aj inak :)  


Lenka2703
22:07, 18. 07. 2019

Ahojte... sme na Chalkidikach - Kassandra. Je vidiet, ze skody tu boli, ale vyzera to, ze vsetky cesty su pristupne, popadane stromy, konare su nakopkovane a pripravene na odvoz. Odporucam pre kazdy pripad, napisat do ubytovania, v akom stave je konkretna lokalita, ale pochybujem, ze by este bol niekde problem. Buduci tyzden budeme v Sithonii. Cesta zo Serede v nedelu 04:30 smer na M1, M0, M6 - vsetko skoro prazdne, prechod Hercegszanto, dve auta. Horgos a Tompa v tom case ukazovalo cakacky 2-4 hodiny. Mega Turkov vsade po napojeni na SRB dialnicu, na benzinkach invazia. ENP box stoji 2022,- DIN (podla toho, co pisu na srbskych strankach), co je asi 18 €, min. dobitie kreditu je tusim 1900,- DIN. Nekupili sme enp, olutovala som. Prva mytnica v SRB, cakanie 30 minut. Isli sme bez prespatia 1300 km. Celkovy cas - cesta + zastavky + vsetky hranice + vsetky mytnice, bol 16 hodin. Nezdala sa nam cesta nejako extra narocna, uvidime, co bude naspat. Odkaz k ENP:

http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=175&Itemid=136


Nera738
10:00, 19. 07. 2019

Ahojte. Bol niekto v Alexandropouli?  Neviem prečo idem tento rok do Bg. No musím ísť aj do Gr. Aspoň na jeden deň. A sem je to najbližšie. 


risox
10:47, 20. 07. 2019

Janoš - lístky trajektu Keramoti-Thassos kupujete cez net alebo na mieste?

Ak cez net,tak cez akú stránku?


annili
16:53, 24. 07. 2019

Ahojte, úvodom vám všetkým ďakujem za cenné rady a tipy, ktorými zásobujete toto fórum a pomáhate. Ja ako typický croatofil som sa dala nahovoriť tento rok do Grécka, troška zmena.

Máme radi rušnejšie miesta, tak sme si vybrali Paraliu. Recenzie sú rôzne, tak sama som zvedavá, aké budú naše dojmy ...

Čítame vás už dlhšie, veľa sme sa tu dozvedeli. Vystáva mi ešte pár otázok ohľadne platenia. 

1. Dá sa všade po ceste v pohode platiť kartou, myslím mýto, pumpy, reštaurácie či ubytko ? ... viem, že niektorí meníte na menu podľa potreby v danej krajine, ale ja by som nateraz radšej zvolila platbu kartou ? 

2. Ako je to s výberom peňazí v Grécku ? Je problém s nejakým typom kariet ? Máme SLSP resp. VUB, myslím, že v Grécku nie sú bankomaty Erste Group, ale zase sú v Srbsku a Macedónsku, ak sa nemýlim. 

3. Či radšej zvoliť hotovosť ? Eurá sú všade v pohode ? 

Vopred ďakujem za odpovede.  


mmm
21:05, 24. 07. 2019

Platiť môžeš všade kartou, pumpy aj mýto, ale musíš rátať s tým, že kurz môže byť nevýhodnejši, lebo nie všade sa ťa spýtaju, či chceš platiť v miestnej mene, alebo konverziou cez dolár. Na mýte to nie je veľký rozdiel, ale na phm to môže urobiť aj 10eur. Z hľadiska rýchlosti platenia mýta je určite rýchlejšie platiť cash (je jedno, či miestna mena, alebo euro, obe berú). Beriem to skôr z hľadiska solidarity s ostatnými, keby všetci platilimýto kartou, tak to trvá omnoho dlhšie, preto ja preferujem cash. SRB Dináre mením  asi cca 2-3km za odbočkou na Suboticu v Paliči v  zmenárni  v hypermarkete Roda, Tam dáme aj raňajky. Macedonske denáre vyberiem z bankomatu na prvej Lukoilke cca 15km za hranicou, je tam aj vcelku slušná reštyka. V GR berú všetky karty.


annili
06:44, 25. 07. 2019

mmm,  ďakujem za odpoveď, pomohlo :)


lukasLNZGJ
08:06, 25. 07. 2019

Ahojte všetci Greckachtiví.

Na toto forum som sa dostal náhodne. Chodievame do Chorvatska v lete autom. K moru chodievame nie preto, že oplývame peniazmi, ale pre odskusany dobry vplyv na zdravie celej nasej rodiny :).  Tohto roku nam pred tyzdnom napisali z chorvatskeho Peljesacu ze predavaju apartman (ktrý sme mali rezervovaný od cca Febr.) v polovici sezony sa podla nasich kriterii tazko nieco najde, tak som začal bludit po nete a nasiel som toto vlakno. Som rád, že som nenapisal hneď na začiatku otazku: cesta do grecka - poradte :))) ale ze som si to precital cele. Chcem podakovat autorovi aj vsetkym prispievatelom. Je pravda, že kým som to dočítal, mal som červene oči, ale nadchlo ma to a ak Boh dá, tak toho roku sa pridáme k vám. Ešte nič nemáme isté, keďže som začal pozerať ponuky len pred pád dňami. ubytko berieme cez Airbnb - chodievame cez to stale. Sme cestovatelska rodina, aj ked s malymi detmi je to niekedy o držku :) Rozhodujeme sa medzi Thessaloniky nižšie už pri Chalkidiky a olympskou rivierou niekde pod Nei Poroi. v termíne cca 22.8 - ? na cca 2 týždne. Som LPGfil, čo nám trošku komplikuje cestovanie (častejšie tankujeme) ale už sme na to zvyknutí :) ešte raz vďaka. Vlákno dalej sledujeme a ak budem mať čím, rád prispejem. 


andel
10:24, 25. 07. 2019

LukasLNZGJ

vitaj medzi nami. Ver mi, skoro každý z nás čo tu je, chodil v minulosti do Chorvátska a v momente, kedy sme po prvý krát išli do Grécka, už sme do Chorvátska nešli. ťažko to vysvetliť prečo, ale dôvodov je viac. tiež sa nám páči chodiť autom , preferujeme to. vždy prespávame v Srbsku, povečeriame a ráno vyrážame. my chodíme už od roku 2010 na to isté miesto Paralia Vrasna, medzi Stavrosom a Asprovaltou. sme tam spokojní, pre dieťa ideálne miesto. dobrý vstup do mora, tichá dedinka, žiadny večerný ruch. ak ho chceme ideme o 5 km vedľa :-) buď  do Stavrosu alebo Asprovalty. 

vďaka tomuto fóru napr. prvý rok ideme kupovať na srbské diaľnice krabičku, aby sme nemuseli stáť na mítniciach. Jánoš zas vraví, že škoda minúť 50 eur, ale ja vravím, že 18 e za krabičku a zbytok je kredit na dialnice sa oplatí, ako v Belehrade stát a čakať 30 - 60 min. niekedy je to tak, niekedy vôbec. chodíme každý rok , tak využijeme. Vyrážame túto nedeľu. najväčšie obavy, hraničný prechod HU-SRB. ale zas vravíme, dovolenka začína v aute, užívame si aj to a hľadáme pozitíva. keďže spíme v Leskovaci budeme oddýchnutí. 

Taktiež tí, čo chodia do GR a poznajú cestu do CH aj G ocenia cenu diaľnic. keď sme začínali, išli sme 300 km mimo dialnic, dnes už srbi aj macedonci vybudovali komplet dialnicu. dobrá práca. 

Verím, že budete spokojní a objavíte výhody GR ako my. 


bily
12:44, 25. 07. 2019

lukasLNZGJ bezte radsej do Bulharska do Obzoru, Greci su strasny ojebavaci a drahy





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.