téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
laci
07:11, 10. 03. 2016

Jánoš - dík, chcel som pridať album ale nešlo to neviem prečo.

Mám otázku, na fotkách som ťa videl v albume so psom, beriete ho do Grécka? Máme 2 kg yorkiho, ale nejak sme sa ho do toho podnebia neodvážili zobrať,


Jánoš
19:50, 10. 03. 2016

na moste z Lefkady

v Livadii

Thermophyly

Vasiliki - Lefkada

Lefkada

v zajati deticiek

v stane na plazi

pred barakom vo Vasiliki - Lefkada

PRIKLADAM ZOPAR FOTIEK NASHO CESTOVATELA... :)

Myslim, ze cestovania so psikom sa vobec nemusite obavat. Nas yorki bol s nami v Grecku trikrat, fotka ktora je tu je od Korintskeho prieplavu, vtedy sme absolvovali aj pre nas narocne presuny z Lefkady, kde sme boli tyzden, potom dolu cez Korint, Delfy, Thermopyly, Livadiu na Olympsku rivieru. Bohuzial uz nas vo veku asi 12 rokov opustil a tak sme si zaobstarali z utulku takeho bastardika, slecnu, krizovatku yorkiho a maleho bradaca a planujeme ju zobrat s nami tento rok, pokial to vsetko vyjde. Planujeme Ouranopoli, no musim priznat, ze ma tu inspiroval Jozef a tak sa mozno aj napokon pozrieme na Korfu. 

Ale naspat k cestovaniu so psikom. Potrebujete aby havko mal cip a medzinarodny pet passport. Povinne ockovania su samozrejmostou a niekde uvadzaju ze potrebujete aj potvrdenie od veterinara na protilatky na besnotu nie starsie ako mesiac. Nikdy sme ho nemali a nikdy nikto nikde nechcel vidiet ani spominany pet passport. 

Pri pobyte v samotnych letoviskach je to viac menej OK, vsade je kopec dovolenkarov aj z ciech ci zo slovenska, ktori su tam so psikom. Raz sa stalo, ze na nas majitel zariadenia ku ktoremu patrila sukromna plaz zazeral a nieco grecky mrmlal. Tak som mu povedal, ze nas psik na rozdiel od deti (a to deticky mam rad) necura do piesku na plazi ani do vody. Kedze vlastne auto na dovolenke znamena ze si mozes vybrat vzdy ine miesto, inu plaz, tak sme tam uz potom radsej nechodili. Musite ratat s tym, ze psik tak ako doma, aj na dovolenke znamena urcite obmedzenie a hlavne zodpovednost a ohladuplnost voci zvieratku aj voci ostatnym. Tak sme museli ozeliet navstevu Delf aj inych miest, kde psikom je vstup zakazany. Ak sme niekde chceli ist a nieco vidiet, vystriedali sme sa. Prave v Delfach ma zarazilo, ze my sme mali havka v taske na pleci a mali s tym problem pri vstupe a po samotnom archeologickom nalezisku v Delfach a okolo sa potulovalo dost tulavych psikov, tak ako to vlastne v Grecku je bezne. V tavernach a restauraciach sme nikdy nemali problem, ba naopak bud sami od seba alebo po vyziadani nam pre neho doniesli misku s vodou.

Urcite si tu tasku na plece vezmite a davajte pozor aby si neporanil labky na kamenoch ci na tej suchej ostrej trave vsade okolo. Tesne pred odchodom mu dajte nieco proti kliestom a inym potvoram - napriklad Frontline. V aute mame taky box, ohradku este z Baumaxu v ktorej nasu slecnu vozime aj pri cestovani doma. Psik by sa pri jazde autom nemal volne pohybovat po aute. Existuju rozne rozumne sposoby a zariadenia ako tomu zabranit, treba hladat na nete, pretoze stat sa moze vselico.

Na plazi som mu vzdy do tiena, najlepsie pod lehatko, vyhrabal rukami taku jamu do chladnejsieho piesku kde si lahol. Mali sme pre neho flasu cistej vody a casto sme mu menili vodu v misticke a umyvali mu papulku aj okolo oci od slanej morskej vody. Za kazdu cenu zabrante psikovi aby pil slanu vodu. Tiez sme ho nikdy a nikde nenechavali sameho v zaparkovanom aute a to ani na chvilku.

Snad som popisal dost, pokial sa niekto na nieco k tejto teme chcete spytat, rad odpoviem pokial budem vediet.


Jánoš
22:37, 11. 03. 2016

To je uplne samozrejme, sme tu nie preto, aby sme "delali machry" ale preto si tu piseme a vymiename skusenosti a informacie aby sme si navzajom pomohli. Verim ze sa situacia do leta ukludni a bude ak uz nie dobre, tak aspon lepsie :) Pokial sa zadari a dovolenka nam tento rok vyjde, pravdepodobne skusime ako prvu volbu Korfu a ako druhu volbu Ouranopoli. V pripade volby Ouranopoli a zlej situacie kvoli migrantom by som z vychodu SK isiel cez HU, RO a BG. Zavisi to od situacie.

V pripade ze by sme sa rozhodli pre Korfu (mam cez booking zarezervovane ubytko aj na Korfu aj v Ouranopoli s moznostou bezplatneho storna) tak by som z klasickej trasy cez HU, SRB v Macedonsku (FYROM) odbocil na Veles, Prilep a Bitolu. Cez hranice MKD/GR by som presiel pri mestecku Niki a dalej pokracoval na trajekt do Igoumenitsy. Pozeral som aj nieco na prespatie cestou. Uz sme v MKD nocovali, dokonca priamo v Skopje a teraz som nasiel nieco pri dialnici, blizko mesta Bitola za 30 €.


laci
12:43, 14. 03. 2016

Jánoš -  pekné fotky, 

No a vysvetlenie /psík/ totálne nad požiadavku - super. Jasne náš má čip aj PAS, veľmi zvážime či ho budeme brať aby to nebola zbytočná záťaž hlavne pre neho ale aj pre nás.

Neviem či trasa cesty z východu SK cez HU, RO a BG je vhodnejšia. Máme viacero známych co pravidelne jazdia do BG ale idú HU, SRB, BG. Oblúkom sa vyhýbajú RO. Pokiaľ som dobre pozeral na mapách tak utečenci sú ďalej od prechodu MKD/GR. Nie ako na MR strane hranice MR/SRB. V roku 2015 som ich na hranici MKD/GR vôbec neregistroval

No tak ale múdrejší budeme až keď vyrazia prvý dovolenkári , a ja by som mal vyraziť medzi poslednými.


Jánoš
15:17, 14. 03. 2016

Niekedy davnejsie som si na inom fore pisal s jednym chlapikom z KE, ktory na vychod Grecka jazdi zasadne cez HU, RO a BG. Vraj odkedy spojili brehy Dunaja novym mostom niekde pri Ruse a nemusia sa auta prepravovat kompou tak vraj je to parada. A v RO stavaju cesty a dialnice cesty ovela viac ako u nas. Je pravdou ze som nikdy cez RO neprechadzal a neviem to objektivne posudit, z debat viem ze uz to nie je taka tragedia ako kedysi, tankodrom a neosvetlene povozy a auta v protismere na tej ich povestnych trojprudovkach. Rovnako ale viem o ludoch z vychodu Slovenska co na dovolenku do Bulharska jazdia zasadne cez HU a SRB cez Belehrad, Niš a potom hranicny priechod Dimitrovgrad.

Niekde som porovnaval stavbu dialnic u nas a v MKD - tam na kazdom moste visi cedula ze je to postavene z penazi EU. To len u nas sa hladaju "lacnejsie varianty" a kosice s BA mali byt prepojene uz pred 5 rokmi :(.  Ale nie o tom som chcel pisat. Ja sam som cestu cez RO a SRB zvazoval a zvazujem len ako nutnost a len v pripade ak by boli migrantmi zablokovane hranice po obvyklej trase. Predsa len, cez krajiny EU sa prechadza jednoduchsie aj ked to Schengen este nie je.

V kazdom pripade by som si po rocnej prestavke urcite chcel vychutnat jazdu cez SRB po novootvorenych usekoch dialnic . Tam na komplet prepojenie krajiny od hranice s HU na severe s hranicou s MKD na juhu chyba fakt par nedokoncenych kratkych usekov. :)

prikladam obrazok - mapu dialnic v SRB s vyznacenymi putarinami - mytnymi branami :)


Jánoš
15:27, 14. 03. 2016

Laci, tym Stavrosom si mi pripomenul - ak pojdete niekto zo Stavrosu smerom do Asprovalty, tak niekde pri Nea Vrasne, je nielen LIDL na lacne nakupy zasob, ale troska dalej smerom na Asprovaltu je pri ceste skvela predajna zahradnej keramiky Nicos Ceramica. Chlapik ma tam pekne a lacne veci z vlastnej vyrobne :)

Pokial sme sa tam blizko hocikedy vyskytli, vzdy ma manzelka ukecala aby sme sa tam zastavili. Dokonca raz aj cestou z Thassosu co bola mierna zachadzka. :)

Pripajam link z google maps:

https://www.google.sk/maps/@40.6945594,23.685429,3a,75y,278.66h,85.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1snON0A-bQlUIyPTzh6ld6Ww!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=sk


Jánoš
16:06, 14. 03. 2016

Srbska televizia ma motoristicku relaciu, ktorej sucastou je kazdorocne mapovanie ciest autom zo SRB nielen do Grecka. Niekde vyssie som mozno uz daval nejaky link, no opakovanie nezaskodi :D

https://www.youtube.com/results?search_query=sat+patrola+2015


laci
07:07, 15. 03. 2016

Ta mapa vyzera hrôzostrašne, nakoľko sú tam vyznačené všetky mytnice  teda vjazdy a výjazdy na dialnicu. Až som sa zľako , že toľlko ich tam predsa nie je :-)

Jánoš - áno LId - tam presne nakupujem tak každý 3 deň a tiež tu keramiku poznáme. A vedľa Lidla je okrem iného aj záhradníctvo, kde ma prekvapili ceny rastlín - nap. cca 1,5 m vysoka oliva 2,20 €. Cesta tam trvá cca 10 minut z ubytka.

https://www.google.sk/maps/@40.6922212,23.6835533,3a,75y,259.24h,71.83t/data=!3m6!1e1!3m4!1scMxl-8qYL2QrMf32K3TyjQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=sk

Foto z lidla minulý rok ked som okrem iného kupoval panvice. U nás boli podstatne drahšie resp. v GR je v Lidli prakticky všetko podstatne lacnejšie ako v Lidli v SK. Je to smutné keď porovnáme príjem





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.