téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
tedmosby
11:20, 29. 04. 2020

Ak sa podarí tento rok cestovať, tak možno sa niekomu hodí https://www.kodino.com/sk/clanky/dialnice/dialnicne-poplatky-grecko-cena-ako-platit-platene-useky/ Hladal som nejaké info ako je to s dialnicami, trajektami a poplatkami a tu je to celkom prehľadne spravené. Držme si palce a možno sa nám podarí ísť na dovolenku aj tento rok!!! 


mmpjerry
10:11, 05. 05. 2020

Písal som môjmu hotelierovi ako to vyzerá so situáciou v Grécku a odpísal mi, že ich otvárajú od 15.6, takže u nich problém nebude. Takže ide len o to, či sa tam budeme mať kade dostať.


mmpjerry
13:10, 07. 05. 2020

Ak chceš ísť do Sarti na predošlej strane som písal tri linky na ubytovania. O Tom, že sarti je dobrý tip myslím netreba diskutovať.


Jánoš
13:55, 12. 05. 2020

Som veľmi rád, že môžem s radosťou skonštatovať, že SPAM je už preriedený a že admin pracuje na jeho eliminácii. Teším sa na všetky naše príspevky, ktoré budú určite aktuálne a pre všetkých nás potrebné, keďže to s našim cestovaním vyzerá fajn, keďže sa krajiny EU ako aj tranzitné štáty idú dohodnúť, a tak naše cestovanie na juh, pravdepodobne nielen v druhej polovici leta vyzerá veľmi nádejne :)  

Všetkým týmto krajinám ide o čo najrýchlejšie otvorenie hraníc a naštartovanie ekonomiky a do konca mája bude jasné čo nás čaká. Grécky minister zahraničných vecí sa vyjadril, že najneskôr od začiatku júla by sa mohlo prejsť na režim čo najbližší štandardnému. Občania krajín EU v ktorých je pandémia pod kontrolou by nemuseli byť povinne testovaní na vstupe aj na výstupe.

Samozrejme predpokladám, že na hraniciach to bude asi náročnejšie, nejaké opatrenia určite budú. No a ak sa už dostaneme do Grécka, najmä my, čo pocestujeme autom máme možnosť presunúť sa preč z ktorejkoľvek pláže, kde by hrozilo nejaké množstvo opatrení, či davy ľudí.

Bohužiaľ, tiež si myslím, že to s cenami troška zamáva, predsa sa len sezóna, ktorá v Grécku za normálnych okolnosti beží už od apríla sa skráti a domáci budú chcieť výpadky dohnať. Pre takmer všetkých je to ich jediná možnosť príjmu, z ktorého žijú potom celý rok.


Jánoš
10:11, 15. 05. 2020

https://www.keeptalkinggreece.com/2020/05/12/greece-proposals-eu-commission-test-quarantine-travel-june15/

preklad od uja Google :

Dôraz na testy COVID-19, plné lietadlá a žiadnu 14-dňovú karanténu pre tých, ktorí sa vracajú z Grécka, patria medzi návrhy, ktoré Atény predložili Európskej komisii, ešte pred plánom voľného pohybu „Európa potrebuje odpočinok“. , 13. mája.

V 3-stranovom neoficiálnom dokumente sa Grécko usiluje o veľmi rýchly návrat k slobode pohybu v Európe s cieľom, aby sa cestovanie medzi krajinami EÚ znovu otvorilo do 15. júna.

„Naším cieľom je pracovať na opätovnom otvorení cesty medzi krajinami EÚ do 15. júna,“ uvádza grécky neoficiálny dokument, ktorý získal Playbook politico.eu .

Okrem iného navrhuje:

„Spravodlivé zaobchádzanie“ so všetkými potenciálnymi cestujúcimi, aby sa v cestovných protokoloch zabránilo „akejkoľvek zaujatosti k štátnej príslušnosti“ a žiada, aby ľudia mali možnosť cestovať… a potom sa rýchlo a ľahko vrátiť domov: Nemali by existovať „žiadne karantény ani iné neprimerané alebo brzdiace požiadavky po návrate“ . "

Vyžadované testy: Atény napriek tomu neobhajujú úplné otvorenie hraníc pre kohokoľvek. Vyžaduje si „spoločné porozumenie“ na úrovni EÚ, že všetci cestujúci musia byť testovaní na prítomnosť koronavírusu alebo protilátok tri dni pred uskutočnením cesty. Uvádza sa v ňom, že alternatívne by sa nevyžadovali žiadne testy „pre cesty medzi regiónmi…, ktoré preukázali jasný a trvalý dôkaz, že situácia COVID-19 je pod kontrolou“.

Lobovanie na poslednú chvíľu: Existuje ešte jedna konkrétna požiadavka od krajiny tisícov ostrovov, na ktorú sa nedá dostať po ceste. „Cestovanie nemôže byť diskriminované ani rozlišované,“ hovorí Atény. „Dopravné prostriedky cestnej, leteckej, železničnej alebo námornej dopravy sa znovu otvoria súčasne a s primeranými protokolmi. Nemôžeme dovoliť, aby zostali pozadu vzdialenejšie [členské krajiny] našej únie. “

Takže v lietadlách by sa mali „zaplniť všetky sedadlá“, uvádza sa v dokumente, pretože ponechanie stredu prázdne „by spôsobilo, že lety by boli neekonomické s pochybnými zdravotnými výhodami“.

Minulý týždeň grécke ministerstvo cestovného ruchu navrhlo, aby sa testy vykonávali 72 hodín predtým, ako sa cestuje po širokom okruhu lietadiel, pričom argumentujú, že takéto testy zabezpečia, aby žiadny cestujúci počas letu nebol potenciálne infikovaný.

Podľa gréckeho mediálneho kanála by sa testy mohli vynechať pre cestujúcich z krajín, ktoré môžu na základe údajov dokázať, že majú pandémiu pod kontrolou.

Viac informácií o cestovnom ruchu a hotely v Grécku pod pandémiu stolca tu

Návrh Európskej komisie „Európa potrebuje odpočinok“ tu na politicoeu


mmpjerry
16:45, 16. 05. 2020

Myslím, že únia sa nejako dohodne, ale myslíte, že nás pustia cez Srbsko a Macedónsko cestovať do Grécka? Pozeral som už aj možnosť cez Rumunsko a Bulharsko, ale bolo by to o dosť komplikovanejšie. Pokiaľ budú musieť byť testy aj pri odchode aj príchode, myslím, že väčšina to radšej zabalíme. Lebo dať pri štvorčlennej rodine viac za testy ako ubytovanie nemienim. Vaše názory sa aké?


František
20:10, 19. 05. 2020

mmpjery:

Srbi a tiež Macedónci budú asi problém,lebo z nás -do Grécka smerujúcich-veľa nemajú....trochu nafty,jedna noc ubytko...tiež som napnutý,lebo by som šiel,aj mám rezerváciu....uvidíme....ale aj trochu dúfame....


Jánoš
11:16, 20. 05. 2020

mozno z mojej strany skor politicka kalkulacia, no aj Srbsko aj Severne Macedonsko by sa radi pridali do EU a spojenych struktur a tak si myslim, ze problemy robit nebudu. Ide o spolocnu dohodu vsetkych zucastnenych statov a je to v zaujme aj Srbov aj Severomacedoncov, kedze by tiez radi isli k moru. No a okrem toho aj Srbsko aj Severne Macedonsko maju pandemiu viac menej pod kontrolou.

Ja mam naplanovanu dovolenku na Korfu od 27. jula a predbezne mam 26.7. zarezervovany noclah v Bitola, pretoze cestou planujem prespat a nechcem ist cez hranicny priechod Evzoni ale cez Niki. 

Odporucam tym, co idu na Chalkidiki a Thassos a vobec smerom na vychodnu cast Grecka hranicny priechod pri jazere Dojran a tym co pocestuju na zapadnu cast Grecka, ako napriklad ja, hranicny priechod Niki.

Napokon stale existuje moznost cestovat do Grecka cez Bulharsko, pripadne Chorvatsko :) :) :) :) :)


Jánoš
11:24, 20. 05. 2020

Grécko uvažuje o otvorení hraníc pre zahraničných turistov skôr ako 1. júla


prekladač Google

Grécko sa snaží zachrániť turistickú sezónu, ktorá bola obzvlášť zasiahnutá pandémiou koronavírusov. Profesionáli v odvetví cestovného ruchu netrpezlivo očakávajú oficiálne vyhlásenia týkajúce sa bezpečnostných opatrení a stimulov, aby mohli svoje podnikanie bez straty otvoriť. Rekreanti balia svoju batožinu a kontrolujú dátumy letu a otváranie hraničných priechodov. Každý si kladie otázku: Kedy otvorí Grécko svoje hranice zahraničným turistom?

1. júla, ako povedal premiér minulý týždeň, pravdepodobne aj skôr, 15. júna, správa gréckych médií v utorok, jeden deň predtým, ako Kyriakos Mitsotakis odhalí očakávaný balík v oblasti cestovného ruchu, otvorenia hraníc a stimulov pre tento sektor.

Grécka vláda sa údajne rozhodla otvoriť grécke hranice pre turistov z Európskej únie, schengenského priestoru a Izraela do 1. júla, možno ešte skôr v polovici júna, “ informujú médiá o zdrojoch vlády.

Grécke zdravotnícke orgány už schválili vládne plány otvoriť brány pre zahraničných turistov. O dátume vydania rozhodnutia rozhodne predseda vlády.

Ak sa predseda vlády rozhodne skôr, znamená to, že bude možné otvoriť aj sezónne ubytovanie skôr ako 1. júla. Podľa najnovších informácií o médiách je možné 8. júna.

Vyzerá to, že vládny plán požadovať testovanie COVID-19 pred príchodom do krajiny nie je na stole, hlavne z dôvodu odporúčaní Európskej komisie na zabránenie diskriminácie.

Pokiaľ ide o balík pre odvetvie cestovného ruchu, Mitsotakis vyhlási aj sériu podporných opatrení v oblasti dopravy, hotelov a všetkých sektorov zapojených do sektorov pohostinstva a cestovania.

Podľa médií budú tieto opatrenia zahŕňať zníženie dane z pridanej hodnoty na ubytovanie, dopravu na trajekt a lietadlo, dočasné zrušenie poplatkov za ubytovanie, nižšiu DPH na servírovanú kávu, čaj a iné nealkoholické nápoje. a ďalšie postihnuté oblasti cestovného ruchu, ako aj dotovanie pracovnej sily.

Optimistické odhady údajne hovoria o 7 - 8 miliónoch turistov, ktorí trávia svoju dovolenku v Grécku, v porovnaní s 34 miliónmi v roku 2019.

V utorok večer šéf civilnej ochrany Nikos Hardalias oznámil, že cestovanie na ostrovy začne opäť 25. mája.

Medzitým sa Bulharsko dohodlo na uľahčení cestovania s Gréckom od 1. júna.

Viac informácií o cestovnom ruchu v Grécku uprostred pandémie tu .


mmpjerry
13:08, 20. 05. 2020

Jánoš

Prosím, ten evzoni prechod je taký problémový, keď odporucas radšej dorjan? Alebo len kvôli tomu peknému jazeru? Išiel som cez evzoni pred 11 rokmi na olympsku riviéru tam aj späť a do 5 minút som bol na druhej strane.





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.