téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Baron
21:17, 25. 01. 2015
Dakujem za link velmi to pomohlo

PetkaHuskova
12:41, 26. 01. 2015
Ahooojte! Ja este nemaam skusenosti ist na dovolenku vlastným autom len lietadlom! Ja odporucam tuto stranku! tu najdete vselijakéé dovolenkyy! :) http://www.firotour.sk/letna-dovolenka/grecko.html#.VMYnOUfF-CN

Jánoš
18:52, 26. 01. 2015

Prijemne video z cesty zo Srbska do Grecka je na Youtube v tomto linku - https://www.youtube.com/watch?v=w0FPY0YsIW8 Kazdy rok chlapici z nejakej srbskej motoristickej relacie absolvuju tuto cestu a zavesia video na net.Cesta zo Slovenska cez Madarsko obchvatom okolo Budapesti je "brnkacka", po prejdeni HU - SRB hranice nabehnete na dialnicu a dovolim si tvrdit, ze odhadom minimalne 80% Srbska sa da prejst po dialniciach. Akurat pred hranicami s MKD (FYROM) sa to pokazi a pojdete po okreskach, lepsie povedane po stavenisku dialnice. No ved uvidite na videu. Pravdou je, ze dialnice smerom do Grecka pribudaju z roka na rok, s nasim tempom vystavby sa to ani len neda porovnat.

---> to PetkaHuskova - neotvorilo mi to, no predpokladam ze sa jedna o nejaku ponuku cestovky. Aj toto je sposob, uplne na zaciatku sme tak po prvykrat Grecko absolvovali aj my a dokonca tiez cez Firotour. Kupili sme si dovolenku bez dopravy len ubytovanie a sli sme autom :)


Jánoš
19:34, 26. 01. 2015
---> Baron - vdaka za spatnu vazbu :) tesim sa ze to poomohlo

andel
09:43, 29. 01. 2015
Ahoj. Vieš mi dať nejaké bližšie info ohľadne toho nového diaľničného prechodu srb-hu? Už strácam pomaly nervy tam z tých turkov. :-( boli sme v novembri v macedónsku na futbale a čakali sme maximálne 20 minút, ale v lete je to hrozne. Minulý rok 5 hodín :-( uff. Nechodia tam turci? - Píšes že je pre občanov eú, ale predpokladám že väčšina môže mať nemecký pas :-( koľko sa tam v hlavnej sezónne čaká keď to je najhoršie na diaľničnom prechode? Ďakujem veľmi pekne

Jánoš
22:51, 29. 01. 2015
najskôr odkaz o hraničných prechodoch Maďarska: - http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo - Niekedy dávnejšie sme aj my jazdili cez diaľničný prechod Horgoš ale v poslednej dobe to naozaj začala byť turecká tragédia. Povedal som si už nikdy tadeto, keď v kolóne pred colnicou predomnou zastal turek s CH značkou a nechal medzeru pred sebou. Raz dva sa mi rozsvietilo, keď sa zozadu pomedzi pruhy dovalili asi tri auta tých ručničkárov a strčili sa pred neho - boli dohodnutí. My sme na Horgoši najviac čakali asi tri hodiny ale viem o ľuďoch čo tam skysli na 12 hodín. Proste návrat do Schengenu a maďarskí colníci kontrolujú pomerne poctivo. Všetci sme nejakí, ale tí turci rozlezení po západnej európe žerú nervy všetkým cestujúcim na juh. Sú neskutočne drzí, nedodržiavajú žiadne pravidlá, je ich všade plno, na benzínkach okupujú každé voľné miestečko a ... proste ich nemám rád. Jediný úžitok je zavesiť sa za nimi autom a policajti v MKD a SRB zberajú ich. Chvalabohu medzi HU a SRB sprejazdnili v poslednom období dva menšie hraničné prechody pre občanov EÚ. Je pravda, že mnoho turkov má aj občianstvo z niektorej krajiny, ale v drvivej väčšine jazdia len na autách zo západnej Európy a majú turecké pasy. V každom prípade na tých prechodoch je ich nepomerne menej :) Tie prechody sú Ásotthalom (HU) - Bački Vinogradi (SRB) a ten druhý je Tompa (HU) - Kelebija (SRB) Na obidva sa schádza z diaľnice, tuším exit 173 (musíte pozrieť navigáciu alebo google maps). Prvý (Ásotthalom) je otvorený tuším len do 19:00, treba to stihnúť. Už sa niekoľkým známym stalo, že im maďarský colník zavrel rampu pred nosom a nevybavili čakajúce autá, ktoré sa museli presunúť inde. Druhý (Tompa) je otvorený non-stop, je aj viac známy. Dobrou pomôckou je sledovať výskyt kebabistov po ceste a na benzínkach a v prípade premnoženia určite zísť z diaľnice na niektorý z tých dvoch prechodov. Existujú aj ďalšie pomôcky, napríklad tento odkaz: http://www.schulferien.org/Schulferien_nach_Jahren/2015/schulferien_2015.html sú to termíny prázdnin v jednotlivých spolkových republikách Nemecka, samozrejme hneď na začiatku "svojich" prázdnin turci sedlajú lietajúce koberce a letia na juh :)

andel
08:04, 30. 01. 2015
Perfektne, vyčerpávajúce. S Turkami je to pravda. Snažím sa byť milá, ale pri nich to nejde. Všade robia neporiadok. Ak vravíte že chodíte na tie dva prechody a je to dobré tak tento rok skúsime aj my. Otec taktiež chodí dva krát do roka, len on chodí koniec jún a druhý krát koniec august a býva to s lehotami dobré, len tiež mu prekáža neporiadok. Tiež hľadá alternatívy. Známa minulý rok na ceste na dovolenku čakala 8 hodín. Asi by som tam mala riadne nervy. Najhoršie je, že odtiaľ neodíjdete, lebo je to diaľnica :-( v novembri keď sme išli bolo to dobré, ale tiež ich tam bolo veľa. Maďari kontrolovali aj nás, asi nevedeli že bol futbal :-) Inak nebola som tam 3 roky, ale to čo spravili srbi s diaľnicami za ten čas klobúk dolu!!!! Som pozerala s otvorenými očami. Predpokladám že v lete uvidíme opäť novú cestu pri hraniciach s macedónskom. Domov sme neisli po obchvate belehradu, lebo ten nie je zatiaľ dokončený, tak sme išli po starej ceste a bolo to praktickejšie. Ale počas dovolenkovej sezóny neviem. V nedeľu v novembri predsa bol belehrad prázdny. A btw. Milujem ten pohľad keď sa zchádza na belehrad z výšky! :-) Ďakujem za radu, idem to všetko pozrieť a už aby bol august :-)

Jánoš
10:37, 30. 01. 2015
Ďakujem, samozrejme ani ja nemám patent na rozum. To čo tu píšem mám jednak z vlastných skúsenosti, jednak zo skúsenosti ľudí pre ktorých je Grécko drogou ako pre mňa a to čo neviem, to si viem vyhľadať napríklad na internete. Už dávno, keď som študoval, tak nám vraveli že človek nemusí všetko vedieť, musí len vedieť kde to hľadať :) Tak ako som písal, viac využívam tie dva "bočné" hraničné prechody, no sem tam ideme aj na Horgoš (diaľničný hlavný prechod). To vtedy, keď podľa hustoty výskytu turbanistov sa dá predpokladať že nezablokujú prejazd hranicou. Šikovné je niekde na mýtnici sa opýtať posádky, čo ide oproti a čo vám rozumie (CZ, SK, atď.) aká je situácia na colnici. Podľa toho sa zariadím. Totiž ten prechod Ásotthalom je ako som spomínal len do 19:00 a Tompa je dosť zachádzka. V každom prípade ak by som si nebol istý tak idem na jeden z tých dvoch. No a nie nepodstatné je plánovať si cestu na dovolenku či domov MIMO piatku, soboty a nedele - mimo víkendu. My jazdíme tam aj späť tak začiatkom týždňa, keď sú turnusy z cestoviek už prestriedané. Podľa toho si aj hľadáme ubytovanie cez booking.com a tento rok chceme z domu vyraziť v nedeľu poobede, ubytovanie máme rezervované od pondelka 17. augusta. K tým diaľniciam - Srbi ich stavajú ostošesť, no kompletka to ešte ani toho roku nebude :( Nevadí, aj tak je super, že sa takmer celé Srbsko dá prejsť diaľnicou, vrátane samotného Belehradu. Pár rokov nazad to bola tragédia, opravovali most cez Dunaj a kolóny boli cez celý Belehrad. My ale jazdíme cez mesto vždy, ešte nikdy som nevyskúšal obchvat. Vlastne cez celé mesto je tiež minimálne štvorprúdovka, cez ktorú sa ide svižne a keď sa zadarí zelená vlna, tak sa Belehrad dá prejsť autom raz dva. Je tam poväčšine myslím 70 ale ide sa plynule 90 a človek sa musí prispôsobiť, lebo inak by zavadzal :) Asi pred troma rokmi som cestou nazad domov už takmer na konci mesta odbočil podľa navigácie a smerovej tabule na Novi Sad a hodilo ma to na starú cestu cez tú priemyselnú zónu, križovatky, obmedzenia na 50 a bol som z toho na prášky. Ponaučenie - neodbočovať, len furt rovno. Aktualizované mapy v navigáciach ten obchvat i cestu cez mesto už chvalabohu poznajú. Cez Macedónsko (FYROM) bola strašná cesta, myslím nekvalitný povrch asfaltu hlavne na tých štvorprúdovkach, no vraj už na jeseň začali klásť nový koberec a tak do leta bude snáď všetko OK. Nad čím sa stále pousmejem cestou cez Macedónsko (pri pomyslení na naše využívanie či zneužívanie eurofondov) - na každom moste je tabuľa, že je to postavené či opravené s pomocou EÚ, z peňazí EÚ. Pritom do únie majú ešte cestu ďalekú, blokuje či blokovalo ich práve Grécko aj kvôli tomu, že používajú názov Macedónsko. To označuje historickú oblasť Grécka, preto sa začalo používať označenie FYROM - Former Yugoslav Republic of Macedonia (Bývalá Juhoslovanská Republika Macedónsko) čo sa ale asi nikdy poriadne neujalo.

jurajpetko
11:45, 14. 05. 2015
Ahoj, cestujem do Grécka 1.7.2015(streda) prvýkrát.Tie príhody s Turkami sa pravdepodobne stávajú pri ceste z Grécka,pravda?Do Grécka môžem ísť teda cez Horgoš a naspäť cez Tompu alebo Asotthalom? Cez Srbsko a Macedónsko až do grécka už potom žiadny problém cez hranice? Ďakujem za odpoveď Juraj

Jánoš
23:15, 14. 05. 2015
Tyka sa to cesty aj do GR, aj z GR pri navrate. Bohuzial. Cestujes uprostred tyzdna, co je ten lepsi pripad, prepchate colnice hrozia najma cez vikend. Je to v kazdom pripade zaciatok prazdnin vo vacsine krajin Europy. Niekde vyssie som daval odkaz na "terminy prazdnin" v spolkovych krajinach Nemecka. Podla toho sa da aspon troska odhadnut aky bude naval kebabistov. V kazdom pripade by som cestoval tak, aby som hranice HU/SRB zasadne prechadzal na vyssie spominanych mensich hranicnych priechodoch, ktore som tiez spominal niekde vyssie. Co sa tyka nepokojov v Macedonsku (Kumanovo), myslim ze si tam urobia poriadok, nedovolia ohrozovat turistov, ktory cez tento velmi vyznamny koridor prechadzaju. V casoch nasich prvych dovoleniek v Grecku pred cca 10 rokmi sme zazili aj samopalmi ozbrojene vojenske hliadky na benzinkach v SRB. Pokial by predsa len nejake konflikty hrozili, do GR sa da ist aj tak, ze v SRB pri meste Niš to vezmete na Bulharsko. Je pravdou, ze toto je vyhodne pre dovolenkarov smerujucich na Chalkidiki a viac na vychod GR, no aj na Olympsku rivieru sa da takto dostat "oklukou". Zdrzaniu na hraniciach sa neda na 100% vyhnut v ziadnom termine, bohuzial nie je to Schengen. Najvacsie zdrzanie ale hroz prave pri opustani, ci navrate do Schengenu (volny prechod hranic statov v tzv. Schengenskom priestore).




Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.