téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
Jánoš
11:19, 06. 09. 2019

maros22 -  velka vdaka, no daj to do vlakna https://www.somturista.sk/forum/tema/grecko-odkazy-a-linky-na-uzitocne-informacie-pri-ceste-na-dovolenku-67 tu sa to strati :)


lukasLNZGJ
08:11, 24. 09. 2019

Ahojte, dlhsie mi trvalo, vahal som, ci to tu vobec napisat, ale ak to pomoze aspon jednemu, tak to bude mat vyznam. Vahali sme cele leto ci vobec pojdeme k moru a kde, nakoniec sme boli na 98% rozhodnutí pre gRécko (ked nám na zaciatku jula zrusili rezervaciu v HR :) ) nieco sa skomplikovalo a zarezervovali sme nakoniec Albansko (krasa super spica...ale to je vlákno o Grécku, tak spat k teme :)

cestou spat som naplanoval tak ze sme presli do Grecka a ostali na tri noci pod Solunom, ze aspon nakukneme a ponorime sa do Egeja :). V Gr som bol prvykrát a neviem, či sa prekonám a niekedy sa vrátime. Pláž sa mi zapáčila - neviem ako sa to vola taky cip pieskovy, je tam vrak lode Epanomi... velmi pekne prostredie. auto som zaparkoval pod olivami pri kaplnke st. Nikolas. cely den bolo na ociach asi 100-200m od nás. aj tak sa stalo ze posledny den (chceli sme odchadzat okolo obeda , ze si vpohode nakupime a pobalime veci, ze na druhy den súpokone odideme domov) detom sa strasne pacilo a najmensej 3rocnej vazne hrozilo ze sa nakoniec dovolenky nauci plavat :) tak sme to potiahnli a okolo 17tej sme sa uz hladni a smadni vybrali z place pomaly domov.... ked sme zhrozeni zistili, ze vodicove sklo a sklo za nim je rozbite. z auta ukradnuta penazenka s komplet dokladmi, mobil a velka taska s oblecenim su fuc... zacal kolotoc, volali sme velvyslanectvo, to nevedelo cislo na policiu... ked sme volali policiu, kazde druhe slovo bolo po grecky... ludia ktory chodili okolo prosil som ich o pomoc, aby gr policii vysvetlili kde sme vlastne a ze cakame na nich... nejdem to tu rozpisovat, ani sa to uz neda. Citil som sa bezmocne vprdeli s placucou manzelkou, 4mi detmi (7,6,3,1) a autom plnom skla. trvalo vyse 2hod ked prisla "policia" nevedeli po anglicky ani tuk, tak sme sa dohodli ze ideme na stanicu. netrebalo si im ani fotit auto, ani nejako sa povypytovat po okoli... pockali kym nahrubo vyhadzem sklo z auta a sli sme vsetci na policiu. tam po vyse hodiny sa nam zacal venovat clovek ktory vedel zakladne po anglicky a daval na mna kecy, ze Grecko je najbezpecnejsia krajina unie, ze sa nemam bat, ze vsetko kriminalne pochadza od migrantov... :)

Pytal sa ze ci potrebujem zaznam o tej veci, ked som na nom trval napisal mi nieco (samozrejme po grecky) pytal sa ze do kedy tu budeme -v GR, ja som mu povedal ze sme boli dva tyzdne v Albansku a nic sa nám nestalo, že mám veľmi dobrý dojem z tej krajiny a dva dni som v GR a mam rozbite a vykradnute auto a že domov odchadzame hneď! velmi dlho to trvalo a vpodstate to bolo uplne nanic. keby sme sadli hned do auta a sli domov, boli by sme niekde v polovici Srbska. tak sme natesno vobec stihli Lidl, nakupit stravu na cestu - dobalit veci na app. a pila domov na SK. Cestou som vyhrabal s kontajnera karton, aby som zalozil aspon zadne okno a s otvorenym prednym sme sa do noci vydali domov :)

Vsetci svaty stali pri nas - pasy sme v ten den nechali na app-takze nám ich nezobrali. dialnice suber, vsetko prazdne, na Mac/Srb - rampa hore a na okienku nalepeny papierik "dont stop. GO!" :D tak sme sli. 6:00 Belehrad. Predobedom Horgos - asi hodka pomaly - aspon sme oddychli, ciara cez madarsko a okolo 15:00 sme cez Kechnec prehpli do nasho krasneho milovaneho slovenska. Sme taka cestovatelska rodina, casto sme na cestach, ale nikdy som sa takto netesil domov ako vtedy. Pardon, ak som vas unudil tymto clankom, ale potreboval som to vyliat niekde :) dusim to v sebe od 3.9. a mozno sa niekto nabuduce pozastavi ak bude parkovat svoje auto, alebo nechavat v nom veci ;)

Dufame, že ostatni ste mali krajsie zavery dovoleniek. pekny den prajem


Nera738
09:03, 24. 09. 2019

To ma mrzí. V gr som nechal auto naozaj hocikde a aj otvorené a nikdy sa nič nestalo. Výnimka potvrdzuje pravidlo. Dúfam a prajem vám nech sa už nič podobné nikdy nestane. 


Jánoš
13:20, 24. 09. 2019

lukasLNZJG  - je mi to velmi luto, aj ked ti to je asi prd platne. Nebudem sa zastavat Grekov, hoci som presvedceny, ze toto Grek neurobil. No ekonomicka situacia v GR sa velmi zhorsila, to vsetci vieme. Pribudaju aj tam socky a bezdomovci a zufali ludia robia zufale veci. Myslim si ale, ze toto ma na svedomi niekto zvonku aj ked netvrdim ze priamo migranti. V zaciatkoch ked sme cestovali do Grecka, mohli ste sa stretnut s roznymi bandami cestou, najma v Srbsku, na OMV benzinkach strazili nejaki ozbrojenci so samopalmi. V Grecku sme nikdy nerobili nejake opatrenia, naozaj auto som nechaval a aj nechavam na dohlad s otvorenymi oknami. Troska sme si zacali davat na veci pozor na cenne veci na plazi, no vzdy sa dohodneme tak, ze susedia strazia nam a my im. V case najvacsej vlny migrantov nam domaci povedal aby sme zamykali a zatvarali aj okenice ked odchadzame z ubytka, pretoze sa tam potuluju tlupy migrantov, ale aj albancov a macedoncov ci rumunov a ze sa bezpecnostna situacia zhorsila.

Turista je a vzdy bude vdacny objekt pozornosti lopkarov. Je vysoko pravdepodobne ze ma v aute a na ubytovani viac cennych veci ako domaci. Ale to aj policajti cestou vzdy radsej skasiruju turistu ako domaceho. Niekde davno som pisal o tom ako nas v metre v Atenach chcela okradnut banda nejakych pocernych. Zablokovali mi cestu pri nastupovani a oddelili ma od manzelky. Jej rozrezali niecim ostrym tasku, no chvalabohu nic tam nebolo a ked som videl co sa deje ako je obklopena zlodejmi, odvazne ci lahkovazne som tam vpalil svojimi 130 kilami a okrem rozrezanej tasky sa nam ziadna ina skoda nestala...

Lukas, je mi to fakt luto, ze si spolu s rodinou a zvlast detickami zazil taku neprijemnost. Ver mi, ze ak este das sancu Grecku, budes posilneny aj touto skusenostou a sam zistis, ze Greci su fakt super ludia a nie su to ti, co robia zle, aj ked sa cierne ovce najdu vsade... 

Mam prosbu, niekde tu je aj vlakno o Albansku, napis tam a priloz fotky, Albansko ma fakt zaujima, hoci len ako tranzit s prespanim na niekolko noci. :)


bily
17:07, 24. 09. 2019

to je presne to co som o Grecku pisal a nikto mi neveril, su to ojebavaci a klamari,  nas tam natiahli 4 krat, to sa mi nikde za 20 rokou co chodievam nestalo.


Jánoš
08:36, 25. 09. 2019

bily & all - od zaciatku, co som sem zacal prispievat pisem tiez o svojich skusenostiach a vsetkym odporucam, aby sa vzdy nakoniec rozhodli podla seba, ze skusenost je neprenosna. Je samozrejme v poriadku ze kazdy sme iny a ze kazdemu vyhovuje nieco ine. Aj napriek niekolkym negativnym skusenostiam tvrdim, ze Greci si turistov, na rozdiel napriklad od Chorvatov vazia a nechcu ich osklbat za kazdu cenu. Do roku 2007 sme chodili do Chorvatska, raz sme boli aj v Bulharsku a odvtedy len a len Grecko. Preto ja za seba tvrdim, ze Grecko je pre mna TOP a aj ked sa to uz neda porovnavat s tym ako tam bolo predtym. Jasne ze vdaka otvorenej Europe sa do miest so zvysenym vyskytom turistov a vidinou "lahkeho zisku" stahuju aj ti co to chcu zneuzit. Kriminalita je sprievodny jav zlej socialnej situacie a turista v zahranici je vzdy objektom pozornosti pretoze potencialne ma pri sebe viac cennosti ako domorodec. Aj napriklad v takej Bratislave sa taxikari snazia viac osklbat zahranicnych turistov ako slovakov. Kazdy nepoctivec vyuzije moznost polepsit si a na kazdom mieste na svete sa najdu aj cierne ovce.

Pripomina mi to vsetko jeden vtip. V Hamburgu v pristave vystupil namornik na breh a prvy clovek, ktoreho stretol bola prostitutka. Odvtedy kazdemu hovoril ze v Nemecku ziju len prostitutky :)

Je na kazdom z nas ako sa rozhodne, myslim ze vsetci tu piseme objektivne bez prikraslovania a aj strasenia. Chvalabohu drviva vacsina je nas tu tych, co sa im dovolenkovat v Grecku paci a verim, ze aj tieto stranky vam ostatnym pomozu dobre sa rozhodnut.


VITO PO
11:21, 27. 09. 2019

lukasNZJG: no to môžeš byť rád, že ste neostali aj bez pasov. Nám sa niečo podobné naposledy stalo v 97 ale v BG. Odchod domov plánovaný na sobotu večer - proti noci. Tak sme sa boli ešte okúpať, a pri návrate k autu, vidím dvoch týpkov sa obšmietať. Tak zapnem diaľkovým sirénu, chlapci utiekli. Po príchode zisťujem, že rozbili malé okienko na zadných dverách. Nezmizlo nič, pretože v aute nič hodnotné nebolo, pretože mám taký zvyk v zahraničí povyberať z auto všetko čo tam byť nemusí a čo by eventuálne priťahovalo pohľady. Aj napriek tomu som potom riešil to sklo rovnako kartónom a lepiacou páskou. Máš trochu drahé ponaučenie do budúcna a verím tomu, že týmto svojim príspevkom si trochu otvoril oči aj iným "neveriacim tomášom". 


macko
20:16, 23. 01. 2020

Kedze sme sa prehupli do dalsieho roka a uz som si vybral destinaciu ako inac GR- Sarti tak som sa zacal obzerat po ubytku. Ale na moje pocudovanie som uz priamo tam nenasiel cez istu ubytovaciu stranmu nic volne chcem sa opytat tu ci nemate niekto kontakt na ubytko v tejto oblasti pre 2 +3. Dakujem.


Jánoš
07:06, 27. 01. 2020

macko - ahoj, skusal si aj cez ine stranky nielen tu svoju, neviem ktoru. Je pravda, ze ubytovanie sa fakt mina skoro, uz na prelome rokov, no skus booking alebo nejaku grecku stranku, napriklad -  https://sarti.gr/en/index.html

Mozno nieco najdes na nejakej srbskej ci ceskej stranke, myslim kontakty na nejake ubytko, ktore sa ti zapaci a mozes ich potom kontaktovat individualne. V pripade, ze sa ti to nepodari, ako jednu z poslednych moznosti to mozes este vyriesit tak, ze si kupis zajazd od slovenskej cestovky a nepojdes s nimi busom ale indivindi, pripadne to risknes na blind,

Z tvojej spravy neviem kedy v ktorom termine sa chystate do GR a ani cez ktoru stranku si to uz skusal.


macko
13:30, 01. 02. 2020

Pozeral som cez Booking a priamo v Sarti su uz len 2. Pozeral som aj airnb ale tiez akoby sa tie izby vytratili. Par cestoviek som pozrel cez net ale pre 5 je to problem. Na blind som chodil HR, BG, MNE, ale do GR mam obavy, predsa len je to kus cesty. Chcel by som cestovat 2.8. a aspon 10 noci.





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.