téma: Cesta do Grécka vlastným autom

Pridať odpoveď
zuzana
14:16, 03. 04. 2017

Planujeme trasu :PB,GA,Budapešť,Niš,Sofia,Keramoti asi 1430 km


Jánoš
15:02, 04. 04. 2017

Dovolím si tvrdiť a nielen z vlastnej skúsenosti, že v oveľa väčšej miere jazdia ľudia autom do Grécka trasou cez HU, SRB, FYROM aj napriek tomu, že im hrozia pri prechádzaní Schengenského priestoru oveľa väčšie zdržania na hraniciach. Je to pravdepodobne aj preto, že táto trasa je súčasťou budovaného európskeho koridoru sever - juh a kvalitné diaľnice v štátoch, ktorými prechádza, tu pribúdajú oveľa rýchlejšie ako inde. Som toho názoru, že každý si môže vybrať trasu podľa svojho uváženia, poznám ľudí čo do Grécka jazdia aj cez Chorvátsko a Albánsko. Sme tu na to, aby sme si navzájom pomohli radami a skúsenosťami ale nemali by sme strašiť ľudí. To že sa jednému páči to a inému zasa niečo iné je prirodzené.  Zuzana, vieš nám opísať svoj vlastný, osobný, konkrétny zážitok s mafiou vo FYROM?

Na balkáne sa vôbec jazdí, najmä na dvojprúdovkach spôsobom, že pomalšie autá jazdia vpravo po krajnici a rýchlejšie autá ich stredom obiehajú. To považujem skôr za ohľaduplnosť a zvyšovanie plynulosti, ktorá je tolerovaná aj políciou.

Od roku 2006 chodíme do Grécka vlastným autom. Jazdíme len dvaja s manželkou a psíkom, žiadne iné auto s nami nejde. Prvé pokusy nás nadchli cestovateľsky, spoznali sme nové nádherné miesta, no cestovali sme vtedy s obavami. Na benzínkach typu OMV boli vtedy ešte prítomné stráže ozbrojené samopalmi a vo FYROM chudoba a žobrota na každom metri, kam sa pozrieš. No ľudia všade fantastickí a keďže sme vo Fyrom a SRB často prespávali, viem o čom píšem. Cesty boli vtedy strašné prestrašné, o diaľniciach sme len snívali, no postupne z roka na rok v SRB aj vo FYROM pribúdali nové a nové úseky a teraz vlastne prejdete takmer celú cestu po diaľniciach. Maďarsko komplet, SRB vraj do leta takisto a FYROM minimálne 3/4 po diaľniciach. Musím povedať, že my sme za tie roky nikdy nikde žiadnu mafiu na našej trase nestretli, zato v Bulharsku hej. Nazval som to policajná mafia. V Srbsku či Fyrom prekročíte rýchlosť a možno to s policajtom ukecáte. V Bulharsku rýchlosť neprekročíte a aj tak to s policajtom neukecáte. Mne vo veľa momentoch aj z miesta pobytu na dovolenke pripomína Bulharsko Ukrajinu. Milovníkov dovolenky v BG sa týmto nechcem dotknúť.

V Bulharsku sme boli raz. Niekde to tu na stránke aj opisujem, nezohnali sme na blind ubytko v Grécku na celý pobyt a tak sme týždeň strávili v GR a týždeň v BG v Primorsku. Od Sofie smerom na Niš je krásna kvalitná široká cesta, najmä bližšie k hranici, no všade samé obmedzenie rýchlosti a kopec vyberačov pokút. Podľa informácií, ktoré mám, tak od Sofie je cca 160 km diaľnice smerom na juh, no úsek od mesta Blagoevgrad po hraničný priechod Kulata je vraj ešte nedobudovaný.

Keďže som človek pragmatický, mám rád podložené fakty a preto pre ilustráciu prikladám mapku trasy, ktorú spomína Zuzka. Plánovač cez Google maps hneď ako najvýhodnejšiu trasu označil tú cez SRB a FYROM. Kilometrovo je cesta cez BG kratšia, no časovo takmer na chlp rovnaká. Na záver asi toľko - každý si naplánujte trasu podľa toho čo cestou chcete vidieť, čo chcete navštíviť. Pokiaľ by som smeroval do centrálneho Grécka, išiel by som určite cez Fyrom, pokiaľ by som išiel na východ Grécka, možno by som uvažoval aj nad cestou cez Bulharsko. Minulý rok sme boli autom na ostrove Korfu, rok predtým na Lefkáde, tento rok sa chystáme na Zakyntos, vo všetkých prípadoch je to západné pobrežie a cestu máme aj teraz naplánovanú cez SRB, FYROM, kde odbočíme smerom na Prilep, Bitolu a prekročíme hranicu medzi FYROM a GR cez hraničný priechod Niki.

V každom prípade, každému z vás prajem šťastnú cestu, vydarenú voľbu trasy a hlavne aby celá cesta tam a nazad bola pre vás zážitkom a aby ste do Grécka na miesto dovolenky nielen v šťastí a zdraví dorazili, ale tak isto v pohode sa aj vrátili domov :) 


Jánoš
07:12, 06. 04. 2017

Jozef, cestovka je este ako tak OK, ale ze Taliansko ???  

... v kazdom pripade na dovolenku pojdete a to sa rata, nove skusenosti, nove zazitky :)


laci
09:09, 06. 04. 2017

No po tom čo napísal Jánoš nemám čo dodať, iba snáď

po trase som šiel 3 x a žiadny problém, naopak pri poslednej ceste tam na prvej pumpe v Kumanove /kde sme tankovali na Lukoile/ som si pozrel o polnoci tanec grékov , ktorí cestovali do Grécka - mafiáni to neboli. :-)

Rozdiel od Jánoša akurát v tom, že nikde neprespávam idem na ex, stojím akurát na tankovanie, aj to raz v Srbsku nalejem z bandasiek (OMV) a raz v Macedonsku, kde všetko naplním po okraj.


Jánoš
13:32, 06. 04. 2017

Jozef, súhlasím. Stať sa môže čokoľvek a dokonca aj s novým autom. Existuje síce asistencia a pripoistenia, no na dovolenke by asi nikto nechcel mať starosti takéhoto druhu.

Čo sa týka hraníc - spomínam si, že si písal o nejakej blbej skúsenosti na hraniciach v minulosti. No ak si cestu naplánujete tam aj nazad cez týždeň, (najradšej uprostred týždňa) a využijete "bočné" hraničné priechody po ceste, kam nemôžu turci, tak je to naozaj paráda. Teda dúfam, že nezakríknem :) 

Možno by som, v prípade plánovania návštevy Ohridského jazera, pozeral po dovolenke v západnej časti Grécka, časť Epirus. Napríklad Parga alebo Jónske ostrovy, napríklad Korfu či Lefkáda, nie sú zlá voľba. Tak by ste mohli prejsť hranicu medzi MKD (Fyrom) a Gréckom cez hraničný priechod Niki. Zo Sarti (Chalkidiki) by ste to asi mali k Ohridu troška ďalej, aj keď kilometrovo to bude približné. Ale zas záleží na tom, čo by ste cestou chceli vidieť :)


laci
10:08, 07. 04. 2017

Schengen sa zbrzdí. Aj pre slovenských turistov

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/425691-schengen-sa-zbrzdi-aj-pre-slovenskych-turistov/


Jánoš
12:49, 07. 04. 2017

Laci, neplaš :) Predpokladám z informácií a aj z článku na ktorý odkazuješ, že sa to týka hlavne Chorvátska. Sprísnia sa viac kontroly medzi Maďarskom a Chorvátskom či napríklad Rumunskom. Ani Chorvátsko a ani Rumunsko nie sú zatiaľ členmi schengenského priestoru. Doteraz sa to bralo tak, že nech sa páči, ste Európska únia, teda skoro naši :)

Myslím, teda dúfam, že v našom prípade to bude rovnaké, aj tak je tam najdlhšie zdržanie čo sa týka cesty do GR.  Už minulý aj predminulý rok boli kontroly kvôli migrantom dôkladnejšie a vlastne na hraniciach medzi Maďarskom a Srbskom (a naopak) boli maďarskí colníci vždy dôslednejši :)

EDIT:

Skôr ma momentálne zaujíma, že či pri ceste do Grécka cez Srbsko a FYROM, po tom, čo sa zintenzívnili kontroly na hraniciach, nutne potrebujem pas alebo mi stačí len občiansky preukaz (ID karta) tak, ako doteraz. Aj na viacerých fórach o cestovaní som zaregistroval, že ľuďom chýbajú informácie a preto som ešte minulý týždeň s touto otázkou oslovil e-mailom naše zastupiteľstvá v Srbsku a FYROM (Macedónskej republike), ako aj veľvyslanectvo Srbska v Bratislave a veľvyslanectvo FYROM (Macedónskej republiky) vo Viedni, ktoré je akreditované aj pre Slovenskú republiku. Nechce sa mi totiž teraz dať 2 x 40 EUR za pas pre manželku a pre seba. Budem informovať, prípadne kto už informácie má, šup sem s nimi. :)


laci
08:29, 10. 04. 2017

Neplaším , len sledujem a informujem :-). Ano na maďarských hraniciach pracovali vždy svedomito. Pasy máme len musím mrknúť dokedy platia


Jánoš
14:54, 10. 04. 2017

celkom čerstvá, dnešná odpoveď z 10.04.2017, verím že pomôže nielen misomi1234: 

Macedónska republika (FYROM):

Ďakujeme za e-mail. Vaša informácia je správna. Na územie Macedónska je možné vstúpiť s platným OP a zdržiavať sa tu za turistickým účelom po dobu 90 dní v jednom polroku. Rovnako je možné na platný OP krajinou tranzitovať napr. do Grécka. Macedónsko nemá špecifikované, aký druh slovenského OP je potrebné mať, takže môžete cestovať s najnovším (t.j. očipovaným) OP, ale aj staršou verziou„kartičky“. Taktiež nie je stanovené časové obmedzenie, ako dlho má ešte OP platiť po návrate z cesty.

Čo sa týka ďalších predpisov a odporúčaní pri ceste do alebo cez MK, odporúčame prezrieť si našu stránku: www.mzv.sk/skopje, kde v časti Cestovanie nájdete všetky potrebné praktické informácie.

Pri ceste autom nezabudnite,prosím, na havarijné poistenie a zelenú kartu, ktorú kontrolujú na hraničných priechodoch. Taktiež odporúčame zaregistrovať sa bezplatne na stránke MZVaEZ SR v tzv. registračnom formulári, aby sme Vás vedeli v prípade núdze kontaktovať. Link: https://www.mzv.sk/cestovanie_a_konzularne_info/registracia-pred-cestou-do-zahranicia


SRBSKO:

na srbské územie môžete vstúpiť aj s občianskym preukazom, žiadne povinnosti pre občana SR z toho nevyplývajú, jedine to, aby ste ho mali platný ... :)

Želáme Vám šťastnú cestu, Konzulárne oddelenie


Jánoš
07:33, 11. 04. 2017

ZDROJ:    http://mfa.gov.mk/index.php/en/for-foreign-nationals/information-on-visa-entry-to-the-republic-of-macedonia/entry-in-the-republic-of-macedonia-for-schengen-visa-holders

Entry in the Republic of Macedonia for Schengen Visa Holders

Citizens of the following countries are not required to have entry visa for the Republic of Macedonia:

1. EU member countries and signatories of the Schengen Agreement have the right to enter the Republic of Macedonia with a valid ID card.

2. Third countries with permanent stay in an EU member country or signatory country of the Schengen Agreement may stay in the Republic of Macedonia for up to 15 (fifteen) days upon every entry to the territory of the Republic of Macedonia, and the total amount of the subsequent stays in the Republic of Macedonia must not be longer than 3 (three) months within a six-months period, starting from the date of the first entry.

3. Third countries with multiple entry short stay Schengen visa type C valid at least 5 (five) days beyond the intended stay in the Republic of Macedonia. may stay in the Republic of Macedonia for up to 15 (fifteen) days upon every entry to the territory of the Republic of Macedonia, and the total amount of the subsequent stays in the Republic of Macedonia must not be longer than 3 (three) months within a six-months period, starting from the date of the first entry.





Pridať odpoveď

Pridať odpoveď

Ak chcete pridať odpoveď prosím prihláste sa. Ak u nás ešte nemáte účet, zaregistrujte sa.

Zapojte sa do diskusie!

Vytvorte si cestovateľský profil a zapojte sa do diskusie s ostatnými cestovateľmi alebo si vytvorte vlastnú tému. Na Vaše otázky a komentáre ostatní radi odpovedia :)

Vytvoriť profil
(zaberie to menej ako 30 sekúnd)
Vytvoriť tému


Sledujte nás





1. Vytvorte si profil

Získate tým domov pre všetky Vaše cestovateľské zážitky a stanete sa členom cestovateľskej komunity- ZAREGISTRUJTE SA

2. Uložte si zážitky

Pridajte si na svoj profil vlastné fotoalbumy, fotomomenty, napíšte článok, či recenziu z ciest. Všetok obsah u nás môžete združiť pod jednu strechu - vytvorte si u nás VÝLET!.

3. Zdieľajte a diskutujte

Vytvorený výlet zdieľajte vašim priateľom a podeľte sa tak jednoducho o všetky cestovateľské zážitky. Zapojte sa tiež do diskusie s ostatnými cestovateľmi.